Ruzmarin u stanu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Smatra se da unošenjem ruzmarina u kuću dolazi i prosperitet. Rimski sveštenici koristili su ruzmarin kao tamjan u verskim obredima, a vekovima se upotrebljavao kao zaštita od negativne energije koja bi mogla ući u dom.

U 9. veku, Karlo Veliki je zahtevao da se ruzmarin gaji u njegovim kraljevskim vrtovima, jer je verovao u njegova posebna svojstva.

Ruzmarin je poznat po tome što, kako se veruje, privlači novac i prosperitet. Zbog toga se smatra da svaki dom treba da ga ima. Takođe, možete ga nositi u novčaniku kao amajliju za privlačenje finansijskog uspeha.

Postoji verovanje da kačenje grančica ruzmarina iznad ulaznih vrata sprečava ulazak negativne energije i provalnika, delujući kao zaštitnik doma.

Ruzmarin se koristi i za poboljšanje memorije, najčešće u obliku eteričnog ulja. Njegov miris pozitivno utiče na nervne ćelije, pomažući pri opuštanju, što ga čini odličnim dodatkom za meditaciju.

ruzmarin

 

 

Takođe, ruzmarin je povezan s plodnošću, pa se preporučuje držanje nekoliko grančica pored kreveta.

Ruzmarin je duboko ukorenjen u srpskoj tradiciji, posebno na venčanjima, gde svatovi često nose grančice ruzmarina kao simbol vernosti i zaštite bračne sreće.

Ovaj običaj potiče još iz 14. veka, kada se verovalo da je ruzmarin pomogao mađarskoj kraljici Eržebet da se oporavi od reume, a kasnije je zbog toga postao deo svadbenih običaja.

Danas, ruzmarin je i dalje prisutan na svadbama, bilo kao tradicionalni ukras ili kao moderni detalj u vidu trakica, bedževa ili cvetića.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading