vantelesna
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Njeno kontroverzno rođenje 1978. godine izazvalo je senzaciju širom sveta, postavši središte etičkih debata o postupku, ali i simbol nade za milione parova koji su se borili sa neplodnošću.

Luiz danas ima 46 godina, a 2018. godine je, povodom svog 40. rođendana, napisala poruku u kojoj je istakla kako njen rođendan simbolično obeležava i 40. godišnjicu vantelesne oplodnje (VTO), procedure koja je omogućila njeno rođenje.

Luizina majka, Lesli, devet godina je bezuspešno pokušavala da zatrudni. Iako su ona i njen suprug Džon bili potpuno zdravi, nisu mogli da začnu dete.

Tada su im lekari Patrik Stepto i Roberts Edvards predložili revolucionarnu metodu – oplodnju jajne ćelije van tela, a zatim njeno vraćanje u matericu.

Ovaj postupak, danas poznat kao "in vitro" fertilizacija, tada je bio potpuno nov i neizvestan.

Nakon devet meseci, 25. jula 1978, rođena je Luiza. Porodila se carskim rezom u bolnici u Oldemu, Engleska, i na svet donela potpuno zdravu devojčicu tešku 2,6 kilograma.

Njeno rođenje donelo je novu nadu milionima parova širom sveta koji su se borili sa sterilitetom. Do danas je vantelesnom oplodnjom rođeno između 6 i 8 miliona beba.

Lesli i Džon kasnije su dobili i drugu ćerku, Natali, takođe začetu istom metodom.

Iako je Luiza bila savršeno zdrava beba, činjenica da je nastala vantelesnom oplodnjom učinila je da njena porodica postane meta mržnje i pretnji.

Tokom prvih meseci nakon njenog rođenja, roditelji su primali pisma puna mržnje, uključujući i ona poprskana krvlju, u kojima su Luizu nazivali "čudovištem" i pretili da će porodica "goreti u paklu."

Kritike su se usmeravale i na medicinski tim, dok su naučnici, političari i predstavnici crkve tvrdili da je ova procedura "uvreda za prirodu."

I pored tih pretnji, porodica je dobila podršku od parova koji su, poput Lesli i Džona, godinama bezuspešno pokušavali da postanu roditelji. Uprkos tome što je rođena pod reflektorima javnosti, Luiza je vremenom živela povučeno.

Danas je udata, ima dvoje dece začete prirodnim putem i živi miran život u Bristolu, radeći u brodogradilištu.

Luizino rođenje zauvek je promenilo svet reproduktivne medicine, pruživši nadu i mogućnost roditeljstva onima kojima je to dotad bilo uskraćeno.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading