Shuttestock
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Izgrađena je na mestu starog dvorca Edo porodice Tokugava, koja je vladala Japanom od 1603. do 1868. godine. Celo područje Carske palate obuhvata površinu od 1,15 kvadratnih kilometara, a okruženo je vodenim kanalima i jarkovima.

Istorija

Nekoliko požara tokom decenija uništili su prvobitni carski kompleks. Najveći je izbio 5. aprila 1873. godine i potpuno uništio palatu Nišinomuru koja je do tad bila glavna carska rezidencija, a 1888. na tom je mestu izgrađen novi carski dvor.

Drveni dvostruki mostovi zamenjeni su kamenim i gvozdenim mostovima.

Zgrade Carske palate i okolna infrastruktura su u to vreme građene od drveta. U njihovom je spoljnom dizajnu korišćena tradicionalna japanska arhitektura, dok su enterijeri bili eklektične mešavine japanskih i evropskih elemenata. Stropovi velikih dvorana bili su kovani japanskim elementima, ali su dvorane bile nameštene stolicama i stolovima zapadnjačkog stila, kao i dekorisane teškim zavesama. Podovi javnih dvorana imali su parkete ili tepihe, dok su se u stambenim prostorijama koristile tradicionalne tatami prostirke.

Glavna dvorana za primanja bila je središnji deo palate, a ujedno je bila najveća zgrada kompleksa. Primanja za goste održavala su se u njoj povodom javnih događanja. Krov je bio pokriven bakrenim pločama otpornim na vatru.

U avgustu 1945, u završnim danima Drugog svetskog rata, car Hirohito sastao se sa svojim Carskim većem u podzemnom skloništu palate, nazvanom Biblioteka Njegovog veličanstva, gde su bile donesene odluke koje su rezultirale predajom Japana.

Sadašnjost

Današnja Carska palata obuhvata ostatke starog dvorca Edo. Rezidencija sadašnjeg cara i carice, skromnijeg uređenja, nalazi se u vrtu Fukiađe. Savremena rezidencija, koja je delo japanskog arhitekta Šoco Učilija završena je 1993. godine.

Osim Agencije carskog dvora i Istočnih vrtova, palata je uglavnom  zatvorena za javnost, osim za unapred najavljene turističke obilaske od utorka do subote. Svake Nove godine i na carev rođendan  građanima je dopušten ulazak do platoa Kjuden ispred glavne dvorane. Tada se carska porodica pojavljuje na balkonu pred publikom, a car uobičajeno daje kratki pozdravni govor.

Sadašnja palata sastoji se od više savremenih građevina koje su međusobno povezane. Kompleks palate je dovršen je 1968. godine i izgrađen je od čeličnih armiranobetonskih konstrukcija domaće proizvodnje, s dva sprata iznad zemlje i jednim ispod. Kompleks se sastoji od šest krila, uključujući dvoranu za državničke sastanke, banketnu dvoranu, posebnu dvoranu za prijeme, veliku salu za svečane večere i izdvojenu carsku kancelariju.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading