Nauka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Network Open otkrilo je prisustvo mikroplastike u moždanom tkivu, posebno u olfaktornoj sijalici, delu mozga zaduženom za obradu mirisa.

Istraživači su analizirali mozgove 15 leševa, od kojih je osam imalo mikroplastiku, što sugeriše mogućnost njenog ulaska u mozak.

Ova otkrića izazivaju zabrinutost, s obzirom na to da su ranije studije pokazale da mozak može sadržati do 20 puta više mikroplastike u poređenju s drugim organima. Iako nije jasno kako je mikroplastika dospela do određenih mozgova, prisustvo ovih čestica moglo bi povećati rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Istraživači su pronašli 16 različitih plastičnih vlakana i čestica, čija je veličina varirala od 5,5 do 26,4 mikrometra. Najčešći tip plastike bio je polipropilen, a takođe su identifikovani poliamid, najlon i polietilen-vinil-acetat, koji se koriste u širokom spektru proizvoda, od odeće do pakovanja.

Ova otkrića ukazuju na hitnu potrebu za daljim istraživanjima kako bi se razumeli potencijalni efekti mikroplastike na ljudsko zdravlje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading