boža
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Negde između San Franciska i Los Anđelesa nalazi se kalifornijska oblast Paso Robles, poznata po vinogradima i proizvodnji grožđa. U ovom idiličnom kraju, najlepša vinarija je zasigurno Opolo, koju je osnovao Rik Kvin, poznat i kao Božidar.

Ovaj polu-Iračanin, polu-Srbin, nekada je bio jedan od tri najbolja agenta za nekretnine u Kaliforniji. Nakon što je stekao dovoljno novca da obezbedi svoju budućnost, odlučio je da napusti svet nekretnina i da se posveti onome što voli, pa je u spomen na svoju majku iz Hercegovine kupio vinograd.

Danas, njegova vinarija godišnje proizvodi više od milion litara vina, među kojima su mnoga, poput njegovog čuvenog Zinfandela, osvojila međunarodne Grand Prix titule.

Rik Kvin je posebno ponosan na to što je, nakon skoro deset godina borbe, uspeo da dobije dozvolu za sadnju autohtone sorte - vranca! Ova godina je bila posebna jer je njegov vranca stigao na berbu i već na jesen će prvi put biti flaširan i spreman za tržište. Zbog kalifornijskog sunca, njegov vranca je nešto slađi od onoga na koji smo navikli, što mu daje prefinjeniji ukus.

Ovaj skromni i vanserijski čovek, ne pokazujući potrebu za velikim rečima, često se može zateći kako u svom domu, na obodu vinograda, gleda mečeve srpskih sportista sa svojim radnicima.

Božidar se za srpsku stvar bori na svoj način: vodi američke prijatelje na godišnje izlete po srpskim vinarijama, gradovima i prirodnim lepotama, nakon čega se oni samiodlaze u Srbiju.

"Ja sam ludi Irac iz Minesote. Ime sam dobio po ocu Ričardu, ali su me krstili kao Božidara u srpskoj crkvi. Uskoro ću napuniti 75 godina, u Kaliforniju sam došao kada mi je bilo 29. Pre toga sam se bavio trgovinom i bio sam policajac. Moja majka je rođena u Minesoti, a moja baba je došla iz Nevesinja u Bosni 1912. godine. Odgajila nas je jedna Srpkinja, Mika Čučković, i od malih nogu učili smo srpske običaje," priča Božidar.

Njegov otac je bio katolik, ali je prešao u pravoslavlje, pa se u njihovoj kući obeležavao Sveti Aranđel kao krsna slava.

Prvi milion...

"Počeo sam sa 15 godina, gurao sam kolica u samoposluzi, a godinu dana nakon smrti mog oca napustio sam posao kao asistent menadžera. Kada sam imao 19 godina, imao sam 50 ljudi koji su radili za mene," priseća se Božidar.

"Prvi milion zaradio sam u real estate sektoru. Radio sam kao prodavac tri godine pre nego što sam kupio malu firmu sa šest zaposlenih. Tri godine kasnije, imao sam 125 agenata. Otvorili smo banku za kredite i razvili softver koji je pomogao našim zaposlenima da budu efikasniji," dodaje.

"U to vreme, provizija od prodaje jedne nekretnine bila je oko 150.000 dolara, a 95% našeg posla je bilo sa stambenim objektima. U Kaliforniji, prosečna kuća koštala je 600.000 dolara, a provizija od 6% značila je zaradu od 36.000 dolara po prodaji. Mesečno smo prodavali između 15 i 30 kuća," seća se Kvin.

Nakon što je stekao bogatstvo, Božidar je, u znak sećanja na svoju majku, odlučio da napravi vinograd. "Svi naši koji su došli ovde proizvodili su ili rakiju ili vino; to je bila tradicija," zaključuje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading