doručak
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Svako malo na TikToku oživi neki novi trend, a jedan od trenutno najpopularnijih je "Balkan Breakfast", odnosno balkanski doručak.

Mnogi korisnici TikToka, uglavnom iz Amerike, odlučili su da prikažu svoje verzije "balkanskog doručka", koje su daleko od autentičnog prikaza onoga što stanovnici Balkana zaista jedu. Sve to izazvalo je burne reakcije pratilaca sa Balkana koji su negodovali u komentarima.

Namazi od feta sira, sirovo povrće, hleb, slanina, ajvar - sve to je novost za Amerikance, koji su pokušali sami da naprave svoje verzije balkanskih tradicionalnih jela.

"Tu se u biti radi o tanjiru punom raznih sastojaka i jednostavno ih sve jedete zajedno. Sjajan način za jesti sve ove namirnice", rekla je u videu food influencerka Soogia.

@soogia1 Eating this way was so enjoyable! And of course, eating vegetables is not new but eating them whole and raw for breakfast is not something l often do. #balkanbreakfast #eatyourveggies #wholefoods #fiber ♬ original sound - Soogia (SOO-jee-yah)

“Ovo bih 100 posto opet pojela, ali samo zato što je čišćenje bilo tako jednostavno”, pohvalila se druga kreatorka u opisu TikTok videa na kojem je prvi put probala balkanski doručak.

“Balkanci najbolje doručkuju”, glasio je jedan od komentara na TikToku.

Bilo je tu i puno negativnih komentara, a mnogi prigovaraju Amerikancima da su "samo otkrili povrće" ili da su "konačno otkrili zdravu ishranu." Neki od TikTok gurmana požalili su se da su pretrpeli neočekivane "posledice" obroka bogatog vlaknima.

"Nakon što sam pojeo balkanski doručak prepun povrća, ceo dan ne prestajem da idem na WC. Moje telo nije stvoreno za toliku količinu vlakana odjednom", požalio se jedan tiktoker Robb u svom videu.

I Jamie Maitland, sertifikovana holistička nutricionistkinja, autorka i osnivačica časopisa "The Office Health", izjavila je da u tradicionalnom "balkanskom doručku" ima prilično puno vlakana koja bi mogla predstavljati probleme za vaša creva.

"Naravno, vlakna vam mogu pomoći da se osećate siti i poboljšavaju probavu, ali takođe mogu uzrokovati nadutost ili nelagodu u stomaku, pogotovo ako niste navikli na to", rekla je. "Brzi prelaz s niskog na visok unos vlakana preko noći može delovati pogubno na vaš stomak", dodaje.

Odraslim se savetuje da jedu oko 25 do 34 grama vlakana, u zavisnosti od starosti, pola i drugih faktora.

"Balkanski doručak je jednostavan, ali ukusan i odlična je alternativa slatkoj hrani koja može biti dobra, ali nije zasitna", složila se još jedna stručnjakinja, Amanda Sauceda, koja smatra da vlakna za doručak dovode do boljeg zdravlja creva i daju nam više energije, prenosi Jutarnji list.

Upozorava da je paprike i krastavce najbolje oguliti i očistiti od semenki, te da su suhomesnati proizvodi krcati šećerom, pa je najbolje koristiti domaće proizvode bez dodatnih šećera.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading