marina
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

U poznatom beogradskom naselju Vračar, u zgradi sagrađenoj 1974. godine, dizajnerka enterijera Marina Jurijeva i njen partner Aleksej uredili su stan koji izgledom podseća na period Jugoslavije.

Stan je zadržao izvorni raspored, drvene podove, prozore i vrata. Površina mu je 88 kvadratnih metara. Ovo je stan koji iznajmljujemo, ali to ne znači da smo želeli dosadan i uniforman prostor koji nije po našem ukusu. Živimo ovde sa našom mačkom i veoma smo srećni. Stan je inspirisan jugoslovenskim dizajnom 60-ih i 70-ih godina. To se ne odnosi samo na arhitekturu i nameštaj, već i na grafički dizajn tog vremena – rekla je Marina Jurijeva, dodajući da je ovaj projekat stvoren baš za nju i njenog partnera.

 

 

Nazvala sam projekat prigodno "Yugo-apartment" jer je sve uglavnom inspirisano arhitekturom i originalnošću zadržanog tlocrta stana, kao i mnoštvom elemenata sačuvanih iz tog vremena. Partner Aleksej i ja smo ciljano tražili stan s nekim izvorim elementima jer uvek podržavamo očuvanje. U stanu ima dovoljno prostora za nas dvoje i bilo je veoma bitno da ga ne menjamo. Uvek, u svakoj situaciji, razmišljam o održivosti. Ljudi često pri iznajmljivanju stana kupuju mnogo jeftinih stvari koje im nije teško da bace. To je za nas bilo neprihvatljivo – rekla je Marina i nabrojala prostorije u stanu: hodnik, dnevni boravak s trpezarijom, kuhinju, spavaću sobu, radnu sobu koja je postala kućni ured i kupatilo.

 

 

U stanu ima mnogo vintage nameštaja pomešanog s predmetima savremenog dizajna, što se odlično uklapa.

 

 

Skupljamo ploče, pa je dnevni boravak organizovan za slušanje muzike. U trpezariji provodimo puno vremena razgovarajući i uživajući u kafi. Kućni ured je prostor za rad od kuće, crtanje skica i učenje jezika. Komadi nameštaja i sitnice su uglavnom iz sredine 20. veka, većinom od drveta, i pomešani s modernim predmetima koje volim. Od materijala ističu se prirodni, poput lana, pamuka i vune. Naglasak je na bojama, posebno tekstila i nekog nameštaja, kao što su Artek Stool 60 Alvara Aalta i Vitra Evo-C stolica Jaspera Morrisona, kao i na dekorativnom osvetljenju. Često kažem da sam ‘rođena u pogrešnom razdoblju‘. Takođe volim muziku i modu 60-ih i 70-ih – otkrila je Marina, naglašavajući da je nameštaj birala kombinujući nešto novo, staro i restaurirano.

 

 

To je kombinacija svega. Na primer, stolica u dnevnoj sobi i stolice za trpezariju nađene su na ulici i restaurirane korišćenjem vunenih tkanina. Za bazu rasklopivog kauča napravila sam novo sedište i naslon. Deo nameštaja, poput radnog stola i kreveta, je iz Ikee – navela je Marina, dodajući da u svom stanu, kada je reč o ‘definiciji klasičnog jugoslavenskog stana‘, ima trpezarijski sto, kredenc i vitrinu koje su vlasnici zadržali. Tu je i TV stalak "Mura" fabrike "20. oktobar" koji koriste kao ostavu u hodniku. Imaju i svoj vintage stalak za časopise, koji je dizajnirao Niko Kralj, a Marina je naglasila da bi u privatnoj kolekciji volela da ima i njegov sklopivi sto, piše Jutarnji.hr.

A koliki joj je bio budžet?

Teško je to pitanje, a mnogi predmeti su rezultat višegodišnjeg sakupljanja. U svakom slučaju, trudimo se da ne trošimo novac na stvari koje nećemo moći poneti sa sobom kada se budemo selili, jer je stan iznajmljen. Uvek pokušavam da razmišljam o tome kako ne zagađivati okolinu nepotrebnim stvarima – zaključila je Marina, kojoj su pratioci na njenom Instagram profilu komentarisali kako su oduševljeni uređenjem stana i kako ih vraća u detinjstvo ili ih podseća na stanove u kojima su živele njihove bake.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading