radijator
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ove zime, zbog visokih cena energenata, očekuju nas još veći računi za grejanje. Međutim, postoje načini da uštedite novac, a da pritom ne trpite hladnoću.

Najčešće koristimo radijatore za grejanje, ali često se postavlja pitanje da li ih optimalno iskorišćavamo. Da bi radijatori bili efikasni i grejali stan bez nepotrebnog trošenja energije, važno je pravilno ih koristiti i održavati.

Pre početka grejne sezone, radijatore je potrebno odzračiti. Ovaj proces traje samo nekoliko sekundi i omogućava ispuštanje zarobljenog vazduha, što čini radijatore hladnijima. Sve što vam treba je krpa ili sunđer da pokupite eventualnu vodu koja iscuri, a radijator ne sme biti vruć.

Gasite radijatore koje ne koristite. Radijatori ne smeju biti blokirani. Ako je nameštaj, poput kauča, blizu radijatora, toplota se neće optimalno širiti po domu. Obezbedite dovoljno slobodnog prostora ispred radijatora tokom grejne sezone.

Ukoliko imate zavese koje prekrivaju radijatore, toplotu će upiti i usmeriti ka prozorima, koji su poznati "vampiri" kada je reč o grejanju.

Takođe, redovno čistite radijatore od prašine i prljavštine, jer to može smanjiti njihovu efikasnost. Najbolji način za uštedu jeste da grejete samo one sobe u kojima se nalazite. Ako imate veći dom, ugasite radijatore u prostorijama koje ne koristite i zatvorite vrata tih soba kako topli vazduh ne bi izlazio.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading