radijatior
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Održavanje radijatora i zidova iza njih može biti prava muka, naročito u zimskim mesecima kada se nakuplja prašina i nečistoće. Međutim, uz nekoliko jednostavnih trikova koje možete primeniti sa stvarima koje već imate kod kuće, ovaj zadatak postaje lakši i brži.

Šta vam je potrebno?

Usisivač – Idealno je da imate usisivač sa dugim crevom ili nastavkom za teže dostupna mesta.
Mokra krpa ili sunđer – Ova će vam poslužiti za brisanje prašine i fleka sa zidova.
Belo sirće – Odlično je za uklanjanje tvrdokornih mrlja.
Baking soda – Koristi se za uklanjanje neprijatnih mirisa i mrlja.
Starije čarape ili rukavice – Ove će vam pomoći da dođete do teško dostupnih mesta.

Koraci za brzo čišćenje

Isključite radijatore – Pre nego što počnete, obavezno isključite radijatore da izbegnete opekotine i da vam bude lakše raditi.

Usisavanje prašine – Pomoću usisivača sa dugim crevom ili nastavkom, pažljivo usisajte prašinu i nečistoće oko radijatora i na zidovima. Obratite pažnju na uglove i mesta gde se prašina najviše nakuplja.

Priprema otopine – U boci sa raspršivačem pomešajte jednake delove vode i belog sirćeta. Ova mešavina je efikasna za uklanjanje mrlja i neprijatnih mirisa.

Brisanje zidova – Natopite krpu ili sunđer u pripremljenu otopinu i pažljivo obrišite zidove iza radijatora. Ako su mrlje tvrdokorne, pospite malo baking sode na mesto koje čistite, pa ga obrišite sunđerom.

Čišćenje teško dostupnih mesta – Uzmite staru čarapu ili rukavicu, natopite je u mešavinu sirćeta i vode, i stavite je na ruku. Tako ćete moći da dođete do uskih prostora između radijatora i zida, kao i do teško dostupnih uglova.

Osvežavanje – Nakon što ste sve obrisali, ostavite radijatore da se osuše, a zidove možete dodatno osvežiti laganim brisanjem suvom krpom.

Redovno čišćenje radijatora i zidova ne samo da poboljšava estetski izgled vašeg doma, već i povećava efikasnost grejanja.
Preporučuje se da ovaj proces ponavljate barem jednom mesečno, kako bi se zadržala čistoća.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading