Žena koristi mobilni telefon tokom vožnje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock, ilustracija

“Kada je ova postavka glasovne i audioaktivnosti isključena, audiosnimke interakcija sa Google pretraživanjem, Asistentom i Kartama neće se čuvati na vašem Google računu na Googleovim serverima, čak i ako ste prijavljeni”, objašnjava Google.

Google, tehnološki gigant čije usluge koristi milijarde ljudi širom sveta, ima opciju koja omogućava tajno snimanje glasova korisnika radi drugih svrha. Ova kompanija čuva audio zapise aktivnosti korisnika na internetu i u aplikacijama, uključujući verbalne interakcije sa Pretraživanjem, Asistentom i Kartama, kako bi unapredila tehnologije prepoznavanja zvuka.

Međutim, nedavno je tehnički stručnjak otkrio "cheat code" za koji tvrdi da može sprečiti Google u beleženju aktivnosti korisnika na pametnim telefonima. Korisnici treba da prilagode svoj Google račun odabirom odgovarajućih postavki u “Podacima i privatnosti” kako bi blokirali pristup mikrofonu i kameri ovoj tehnološkoj firmi, izveštava Daily Mail.

Tehnički preduzetnik Jeffrey Castillo podelio je savet putem videa na Instagramu, objašnjavajući kako da isključe ovu funkciju. Potrebno je otvoriti aplikaciju Google, kliknuti na “Upravljaj svojim Google računom”, zatim odabrati “Podaci i privatnost”, i pomeriti se do “Postavke istorije” kako bi izabrali odeljak “Aktivnost na mreži i u aplikacijama”.

Nakon što kliknete na ovu opciju i pomerite se dole, trebali biste primetiti plavu kvačicu pored polja “Uključi glasovne i audioaktivnosti”. Da biste onemogućili Googleovo “slušanje”, potrebno je da isključite tu kvačicu. “Kada je ova postavka glasovne i audioaktivnosti isključena, audiosnimci glasovnih interakcija sa Google pretraživanjem, Asistentom i Kartama neće se čuvati na vašem Google računu na Googleovim serverima, čak i ako ste prijavljeni”, objašnjava Google. “Ako isključite ovu postavku, prethodno sačuvani audiozapis neće biti obrisan. Svoje audiosnimke možete izbrisati u bilo kojem trenutku.”

Google ističe da snima samo kratke delove razgovora kako bi identifikovao glasovne komande i pružio odgovore. Iako kompanije poput Googlea, Amazona i Applea tvrde da njihovi asistenti, kao što su Alexa i Siri, samo slušaju komande, i dalje postoje velike zabrinutosti oko bezbednosti korisnika.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading