solarna oluja
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/NASA

Magnetni oblak koji se kreće kroz svemir brzinom većom od 2 miliona milja na sat očekuje se da udari u Zemlju u četvrtak. Ima potencijal da ometa energetske i komunikacione sisteme — i obaspe Kolorado šarenim atmosferom svetlosti.

Ovaj oblak je pokrenut velikom erupcijom iz spoljnog sloja Sunca u nedelju. Brzina i veličina erupcije, poznate kao izbačaj koronalne mase, verovatno će stvoriti ozbiljnu solarnu oluju kada se sudari sa Zemljinim magnetskim poljem.

Centar za prognozu svemirskih vremenskih prilika Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, sa sedištem u Boulderu, izdao je retko upozorenje da operateri elektroenergetskih mreža, kompanije za satelite i telekomunikacione sisteme treba da se pripreme za moguće ometanje.

Agencija očekuje G4 oluju — ocenu četiri od pet na skali geomagnetnih oluja — ali intenzitet će na kraju zavisiti od toga kako su polja u magnetnom oblaku orijentisana kada udari u magnetska polja koja okružuju Zemlju, rekao je meteorolog za svemirske vremenske prilike Šon Dahl.

Naučnici neće znati u kom pravcu su orijentisana magnetska polja oblaka sve dok ne bude udaljen oko milion milja, što je dovoljno vremena da senzori na satelitima daju istraživačima upozorenje od 15 ili 30 minuta pre nego što uticaj postane očigledan na zemlji.

Ako se dva magnetska polja poravnaju, postoji veća šansa za ometanja i dramatične aurore vidljive na nebu širom Kolorada u četvrtak uveče.

“Većina ljudi bi trebalo da može da se opusti i nadamo se da će moći da uživa u spektakularnoj aurori ako se razvije,” rekao je Dahl.

Magnetni oblak se kreće ka Zemlji mnogo brže od solarne erupcije koja je uzrokovala veliku solarnu oluju u maju, ali će verovatno biti manje intenzivan pošto dolazi u jednom udarcu umesto u više talasa, rekao je Dahl.

Agencija za svemirske vremenske prilike se sastala sa operaterima elektroenergetskih mreža širom SAD-a u sredu i zakazala ažuriranje sa Federalnom agencijom za upravljanje vanrednim situacijama kako bi pomogla zvaničnicima da osiguraju da solarna oluja ne onesposobi delove elektroenergetskog sistema ili dodatno uspori napore za pomoć u zajednicama koje su prošlog meseca pogodili uragani Helene.

Agencija i FEMA takođe prate solarnu oluju kako bi se pripremili za moguće ometanje od uragana Milton, koji je udario na Floridu u sredu.

“Svi koji treba da dobiju informacije kako bi održali struju u svojim domovima i komunikaciju u funkciji, radiće najbolje što mogu s informacijama koje dobijaju od nas da se suoče sa problemom,” rekao je. “Nije da ne može da se desi nešto … ali oni će raditi svoj posao.”

 

@alo_portal Odakle bi bio Kristijano Ronaldo da je iz Srbije? ⚽️😃 #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #viralvideo #viraltiktok #fyp ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading