Struja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

To je važno jer često pogrešno pretpostavljamo da smo isključenjem uređaja prekinuli potrošnju struje. Nažalost, nije uvek tako, jer se neki uređaji ponašaju drugačije!

Televizori

Kada pritisnemo crveno dugme na televizoru, ne isključujemo ga potpuno iz struje već ga šaljemo u Standby režim. To znači da televizor i dalje troši struju, što se može primetiti na godišnjem nivou. Ako vaš televizor ima energetsku oznaku nižu od A, stručnjaci savetuju da ga isključujete iz struje kad god je to moguće.

Frižideri i zamrzivači

Frižideri i zamrzivači su stalno uključeni zbog očiglednih razloga, što čini oko 12% ukupne potrošnje struje u domaćinstvu. Da bi bili efikasniji, potrebno je redovno čišćenje spolja i iznutra, kao i povremeno otopljavanje leda.

Takođe, držanje vrata frižidera i zamrzivača kraće otvorenim može pomoći u smanjenju potrošnje struje. Kada napuštate kuću na više dana, aktivirajte EKO režim rada ovih uređaja.

Konzole za video igre

Konzole često ostavljamo uključenima kako bi se brže pokrenule, ali one troše dosta struje, čak i kada nisu u upotrebi. Kada ih ne koristite, isključite ih iz struje. Nova verzija PlayStation 5, na primer, troši manje struje zahvaljujući redizajnu i novim tehnologijama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading