zgrade
Foto: Profimedia/Profimedia

Poljski lučki grad Gdanjsk jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija, ne samo zbog svog lepog istorijskog centra i velike luke.

Grad na reci Visli ima još jednu jedinstvenu atrakciju, barem u Evropi: najveću stambenu zgradu.

Izgrađena je početkom sedamdesetih godina prošlog veka i ima neobičan talasasti izgled. Zato i nosi naziv falowiec, od reči fala koja na poljskom znači talas.

zgrade

Profimedia

 

Ono što je važnije, dugačka je čak 860 metara, ima 11 nivoa (prizmlje i 10 spratova), 16 stepeništa, 1.800 stanova i u njoj živi oko 6.000 ljudi.

Duž ulice kojom se prostire zgrada postoje i tri autobuske stanice da bi svi stanari mogli da budu jednako udaljeni od gradskog prevoza.

Falowiec je samo jedna od zgrada ovog tipa u Poljskoj koje su građene u vreme komunizma, ali je svakako najveća po gabaritima. Delo je troje poljskih arhitekata i trebalo je da bude kraća. Međutim, gradnja je nastavljena imajući u vidu raspoloživi prostor u ulici.

Ipak, ovo nije najduža zgrada u Evropi izgrađena „u komadu“. Duža od nje je Karl Marks Hof u Beču koja ima 1,1 kilometar, ali i manje stanova (1.382) i „samo“ sedam nivoa. Zato ima i manje stanovnika, a pri gradnji je projektovana za najviše 5.000 ljudi.

S druge strane, neki smatraju da je najduža zgrada Prora u Nemačkoj. Reč je o kompleksu koji se pruža duž morske obale, a izgrađen je u vreme nacista krajem tridesetih godina kao turističko odmaralište.

Kompleks je originalno bio dužine 4,5 kilometara dok preživele građevine imaju ukupnu dužinu od tri kilometra. Međutim, ovde nije reč o jedinstvenoj strukturi već o osam identičnih zgrada u nizu. Prora je bila planirana da primi 20.000 gostiju.

 

@najzena.rs Marija Šerifović smršala 4 kilograma za 10 dana! Evo i kako #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #goviral ♬ original sound - Najzena.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading