pauk
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Neke stvari su prirodne, ali o njima ne volimo previše razmišljati. Na primer, znamo da su lavovi mesojedi, ali nećemo razmišljati o tome kako neki od njih lovi slabu antilopu i jede je. Posebno ne želimo da vizualizujemo prizor hranjenja. Općenito, ne volimo da razmišljamo o mesojedima u životinjskom svetu, ali ponekad naiđemo na neki takav prizor i uznemirimo se.

Mejgan Volas i njen trogodišnji sin Džejmson iz Ostina u Teksasu naišli su na čudan prizor na svom pragu. Nije im bio nimalo mio, jer su otvorili vrata i videli kako jedan od najvećih pauka u SAD-u drži neobičnu žrtvu. Odnosno, žrtvu koja nije običan kukac.

— Iskreno, na prvi pogled pomislila sam da je to pseća kakica. Malo sam se uzrujala misleći da neki od komšija sa psima nije počistio za svojim ljubimcem. No, kada sam malo bolje pogledala, videla sam da se to nešto miče. Smireno sam sinu rekla da se polako vrati prema vratima, jer je hodao baš prema tome. Kada se maknuo, prišla sam bliže i videla mrtvog miša i vučjeg pauka koji se upravo gostio njegovom glavom — ispričala je Mejgan za Dejli Mejl, dodajući da su oko miša bili mali ostaci njegovog krzna, razbacani, zbog čega je pomislila da je smrti malog glodavca prethodila borba.

Priznala je da se najpre jako uplašila, ali to nije želela da pokaže svom detetu kako se Džejmson ne bi uplašio. Nakon toga je postala znatiželjna i zajedno su posmatrali prizor. Ona je, naime, naučnica koja se bavi zaštitom životne sredine i rekla je da je proputovala ceo svet, radila u džunglama, ali nigde nije videla ovako nešto.

— Nikad nisam čula da vučji pauk jede glodavca. Da, videla sam ih kako jedu sve insekte, ali ugledati ga kako obeduje miša koji je mnogo veći je zaista neverovatno — rekla je i pojasnila da je snimila fotografiju i video, a zatim pustila da stvari idu prirodnim tokom. Za njenog sina to je bio uzbudljiv prizor o kojem je mogao pričati celom razredu. Za nju je to, pak, bila važna lekcija.

— Naučila sam da sam prilično dobra kada treba ostati pribrana u situaciji koja bi mi inače bila noćna mora. Ovaj događaj mi je pokazao koliko sam napredovala otkako sam postala naučnica i majka i, iskreno, dalo mi je zanimljiv uvid u ponašanje vučjih pauka — dodala je.

Stručnjakinja za paukove, Ešli Valberg, koja predaje na koledžu Angelina u Lufkinu, smatra da postoji mogućnost da se pauk okoristio tuđim ulovom, ali je uverena da je on sam ubio miša.

— Ovi pauci su aktivni grabežljivci. Ne možemo biti potpuno sigurni, jer niko nije video šta se tačno dešava. Neobično je da pauk ulovi ovako veliki plijen, naravno, ali među većim paucima to nije retkost — pojasnila je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading