kuvana jaja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Evo kako da skuvate jaja – da ne budu ni živa, ni prekuvana, nego taman!

Sigurno ste čuli savet da vodu u kojoj se kuvaju jaja treba prokuvati i ostaviti da ključa još pet minuta, a zatim skloniti s šporeta? Nije baš tako. Obično tada žumance ostane sirovo, dok bjelane bude skuvano.

Meri Frensis Kenedi Fišer, nekada jedna od najboljih kuvarica u Americi, pre smrti je napisala knjigu u kojoj je davala važne savete o kuvanju.

Pored brojnih trikova za pripremu hrane, otkrila je i dve najbolje metode za savršeno kuvana jaja koja garantuju da će žumance biti potpuno kuvano, ali i mekano.

Prvi način je možda najlakši; važno je samo da pratite korake redom.

Prvo, jaja treba preliti hladnom vodom, a zatim staviti u ključalu vodu. Ringla treba da bude na srednjoj jačini, pa jaja možete ostaviti koliko god želite.

Iako možda mislite da je ovaj proces kuhanja duži, budite sigurni da će se kuvati jednako brzo kao kada voda proključa.

Druga tehnika uključuje sipanje hladne vode u lonac, potapanje jaja i zatim brzo zagrevanje vode. Čim proključa, jaje je kuvano!

Iako su ove njene metode dobile mnogo pohvala, a ljudi koji su ih isprobali kažu da su jaja zaista najukusnija kada se kuvaju na ovaj način, Meri je u svojoj knjizi napomenula da postoji jedan mali nedostatak.

Jaja su savršeno kuvana, ali je teže očistiti ljusku od njih.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading