Bankomat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Za Sibongile Mani, studentkinju koja je pohađala Univerzitet Walter Sisulu (WSU) u Južnoj Africi, teorijska situacija o nenadnoj uplati ogromnog novca postala je stvarnost. Mani je, kao i mnogi studenti, primala državnu stipendiju kako bi pokrila troškove studija. Međutim, jednog dana se suočila s neočekivanom situacijom – na njen račun greškom je uplaćeno neverovatnih 14 miliona južnoafričkih randova, što je tada iznosilo oko 798.000 američkih dolara.

Umesto da odmah obavesti banku o ovoj grešci, Mani je odlučila da iskoristi situaciju i krenula u raskalašen šoping. Kupovala je skupu odeću, alkoholna pića i najnovije modele iPhone uređaja. Sveukupno, uspela je da potroši oko 40.000 dolara pre nego što su nadležni otkrili šta se događa.

Mani je uhvaćena nakon što je u prodavnici ostavila bankovni izvod koji je pokazivao da na računu ima preostalih 13,6 miliona randova. Njen nagli porast trošenja novca nije mogao proći nezapaženo. Samkelo Mqhayi, sekretar ogranka Južnoafričkog studentskog kongresa, izjavio je da je "odjednom počela da troši neverovatne svote novca". Dodao je i da je organizovala raskošne zabave za prijatelje i obasipala ih poklonima, bez ikakve brige o troškovima.

Nije morala da vrati novac

Nakon što su vlasti saznale za situaciju, Mani je 2017. godine uhapšena i optužena za prevaru i krađu. Iako je 2022. godine osuđena na pet godina zatvora, njeni advokati su podneli žalbu tvrdeći da nije predstavljala opasnost za društvo i da nije sama tražila taj novac. Godinu dana kasnije, 2023., njena zatvorska kazna od pet godina bila je uslovno obustavljena, pod uslovom da u tom periodu ne počini nikakvo krivično delo prevare ili krađe. Umesto zatvora, određena joj je društveno korisna radna služba i upućena na psihološko savetovanje. Zanimljivo je da nije morala da vrati novac koji je potrošila.

Ovaj slučaj postavlja pitanje – šta biste trebali da uradite ako se nađete u situaciji da vam na račun sjedne ogromna i neočekivana svota novca? Finansijska savetnica Bev Shackleton savetuje da je malo verovatno da će se to dogoditi, ali ako se dogodi, najvažnije je odmah obavestiti banku.

„Ne želite da budete u situaciji gde neko koristi vaš račun za pranje novca. Na primer, ako prevarant uspe da ubaci 100.000 funti na vaš račun i potom ih prebaci, izgleda kao da ste vi učestvovali u tome“, upozorava Shackleton. Zaključak je jasan – ako se ikada nađete u situaciji da vam na račun sjedne velika i neočekivana količina novca, odmah obavestite banku i ni u kojem slučaju ne trošite taj novac.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading