sarma
Foto: Printscreen/Printscreen

Na Balkanu su društvene mreže često poprište rasprava, a aktuelna tema koja izaziva žustre polemike je pitanje stavljanja jajeta u sarmu. Dok jedni tvrde da jaje doprinosi čvrstoći smese i povezuje sastojke, drugi se protive njegovoj upotrebi, smatrajući da jaje ne treba biti deo ovog tradicionalnog jela.

Rasprava je dobila zamah nakon što je hrvatski portal 24sata.hr objavio recept iz 1952. godine, prema kojem se jaje koristi u pripremi sarme. Ovaj recept je izazvao brojne komentare i podelio javnost.

Recept za sarmu

Sastojci:

1–2 glavice kiselog kupusa (u zavisnosti od veličine)

Fil za sarmu:

0,5 kg seckanog junetine
0,5 kg seckane svinjetine
4 velike kašike suve slanine, sitno seckane
2 velike kašike masti
1 sitno seckani crni luk (pržiti do zlatne boje)
1 celo jaje
1 velika kašika soli
0,5 velike kašike bibera
6 velikih kašika pirinča

Preliv:

5 velikih kašika masti
3 velike kašike brašna
1 velika kašika paprike
2 do 3 litre supe od suvog mesa ili vode
1 litra seckanog kiselog kupusa
2 velike kašike soli

Priprema: Sve sastojke za fil dobro izmešati u posudi. Skinuti listove kupusa sa glavice i malo iseći rebra da budu tanja. Na list staviti kašiku nadeva, preklopiti i umotati. Sarme staviti na seckani kupus u posudi, preliti vodom ili supom, dodati so i kuvati na tihoj vatri 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiseo, dodati kockice šećera ili koristiti surutku umesto vode.

"Stavim jaje u fil..da ga poveže", napisala je jedna Nina, a druga korisnica se nadovezala: "Jooooj bre Nina, pa šta da poveže, gde će fil da pobegne iz uvijenog lista molim te lepo, nema noge????
Tako se napravi tvrda kugla mesa koju moraš da seckaš nožem i sarma bude mršava, blaga, to joj nije funkcija", " U Bosni se meso ne przi..ni kada prave pite tj burek od mesa,
ja pržim i luk i meso i zna se kako se sprema fila za sarmu
i da spremam sarmu samo sa svinjskim mlevenim meso, slaninom i suvim rebrima", "Stvar ukusa, jedno jaje na 1kg mesa neće napraviti tvrdu smesu, naprotiv, povezaće taman da se lepo seče i jede, a ne da se love grumenčići mesa po tanjiru"...

Debata se nastavlja, a kako vi pripremate sarmu?

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading