planer
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U brojnim onlajn prodavnicama i knjižarama već neko vreme je moguće kupiti planere za smrt.

Na prvi pogled obični rokovnici zapravo su beležnice u koje njihovi vlasnici unose detalje i želje u vezi sa krajem života, što bi njihovim naslednicima trebalo olakšati donošenje odluka o lečenju u slučaju bolesti ili nesreće, organizaciji sahrane, kao i rešavanju nasledstva i drugih administrativnih pitanja povezanih s nečijim krajem života.

Iako zvuči pomalo bizarno, reč je o praktičnom trendu koji u svetu postoji već neko vreme, piše portal Healthline. Stručnjaci kažu da je pravovremeno planiranje kraja života garancija da će se vaše odluke o medicinskoj nezi i finansijama poštovati i kada više ne budete u mogućnosti da ih izrazite. Takođe, time smanjujete stres za voljene osobe.

Stručnjaci ističu da je ključni deo planiranja kraja života sređivanje finansijskih i imovinskih pitanja. Detaljan plan omogućava zvanično dokumentovanje želja za poslednje dane života. To uključuje važne odluke, kao što su vrsta medicinske nege koju želite primiti u slučaju bolesti, organizacija sahrane i raspodela imovine.

Plan za kraj života trebalo bi napraviti dok ste još mladi i zdravi. I dok u svoju malu crnu "beležnicu za smrt" možete uneti živopisne i kreativne detalje, poput izbora pesama ili vrste cveća za vašu sahranu, ako ozbiljnije planirate svoj odlazak, trebalo bi da sastavite i nekoliko pravnih dokumenata. Na taj način možete biti sigurni da će u vašim poslednjim trenucima života i nakon smrti sve biti onako kako ste zamislili.

Pre svega, potrebno je sastaviti medicinsku dokumentaciju koja se tiče lečenja u poslednjim danima života. Na primer, ako ne želite određene medicinske tretmane ili hirurške zahvate u određenom stadijumu bolesti ili nakon nesreće, to jasno navedite u odgovarajućim dokumentima.

Takođe, razmislite o kartici donora ili sličnom dokumentu kojim jasno izražavate saglasnost da vaši organi budu donirani u slučaju smrti. To je plemenit čin kojim možete spasiti više života, čak i kada više ne budete na ovom svetu.

Za života bi trebalo da napišete i testament kako bi vaši naslednici bili upoznati s raspodelom vaše imovine. Jedna od opcija je i osnivanje fondacije za različite humanitarne svrhe. Ako je potrebno, potražite pomoć advokata ili drugog pravnog stručnjaka prilikom sastavljanja ovih dokumenata.

Možete unapred pripremiti i punomoćje kojim određujete osobu od poverenja da u vaše ime donosi medicinske, pravne, finansijske i poslovne odluke. Planiranje kraja života može biti izazovno, ali pažljivim planiranjem možete osigurati da se vaše želje ispoštuju i da vaši voljeni ne budu izloženi nepotrebnom stresu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading