Basenji
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ako ste mislili da svi psi laju, evo demantija: basenji je jedina rasa pasa na svetu koja ne laje.

Iako ne komunicira na uobičajen način, to ne znači da ne može da se izražava zvukovima. Ova rasa "priča" na jedinstven način, a njegovo oglašavanje podseća na "jodlovanje", piše Cuteness.

Razlog zbog kojeg basenji ne laje leži u njegovoj anatomiji: oblik grkljana onemogućava mu da laje kao psi drugih rasa. Iako tehnički ne laje, nije ni ćutljiv, pa ako želite potpuno "nemog" ljubimca, basenji nije pravi izbor.

Basenji je mala rasa sa karakterističnim uvijenim repom. Ima snažno telo prekriveno nijansama crvene, crne, žute i tigraste dlake. Svaki basenji ima bele grudi, a i vrh repa i šape su beli.

Ova rasa je veoma aktivna i uživa u raznim fizičkim aktivnostima, što je čini idealnom za aktivne vlasnike. Basenji je veoma pametan i potrebne su mu mozgalice za igru. Uživaju u blizini svojih vlasnika, a ako ih ostavite same na duži vremenski period, mogu pokazati da umeju da viču, odnosno da jodluju.

Još jedna jedinstvena karakteristika basenija je njegovo ponašanje slično mačkama, posebno kada je reč o higijeni: basenji ima naviku da se sam neguje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading