Temu
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorilo je građane na pojavu lažne aplikacije pod nazivom “Temu” na službenim trgovinama aplikacija (App Store i Google Play), javlja Anadolu.

“Prevaranti ovu aplikaciju koriste za prikupljanje podataka o platnim karticama i drugih ličnih podataka korisnika”, navodi se u upozorenju MUP-a RS.

Istaknuto je da lažna aplikacija izgleda identično originalnoj aplikaciji “Temu”, s logotipom i sličnim korisničkim interfejsom.

“Lažna aplikacija vodi korisnike na lažne stranice, traži od njih da ažuriraju svoje podatke, uključujući informacije o platnoj kartici (broj kartice, CVV kod). Uneseni podaci zatim se prenose prevarantima i mogu se zloupotrebiti za neovlašćene transakcije i krađu identiteta”, priopćeno je iz MUP-a RS.

Radi zaštite, građanima se preporučuje preuzimanje aplikacija samo sa službenih izvora (App Store i Google Play) te provere imena izdavača.

“Originalnu aplikaciju ‘Temu’ izdaje ‘Temu International LLC’. Na originalnoj aplikaciji imate obaveštenje za korisnike da budu oprezni, da aplikacija ‘Temu’ nikada neće slati SMS poruku i tražiti od vas dodatne podatke. Pročitajte komentare i ocene korisnika pre instaliranja, jer lažne aplikacije često imaju sumnjive ili lažne recenzije”, stoji u priopćenju, piše fenix-magazin.de.

Građani se upozoravaju da ne unose podatke o kartici u aplikacije koje nisu proverene, da redovno prate stanje na računu i svaku sumnjivu transakciju prijave svojoj banci, kao i da koriste antivirusne aplikacije koje mogu detektovati sumnjivi softver.

U slučaju preuzimanja lažne aplikacije, potrebno je odmah ukloniti aplikaciju sa uređaja, blokirati svoju karticu i obavestiti banku o mogućim zloupotrebama, promeniti lozinke za sve relevantne račune koji su korišćeni u aplikaciji, te prijaviti slučaj policiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading