debljina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pretilost je postala globalna epidemija, a najnovija analiza koja obuhvata 222 miliona ispitanika u 190 zemalja otkriva da su stope pretilosti među decom i adolescentima porasle čak četiri puta, dok su se kod odraslih više nego udvostručile.

U poređenju sa globalnim brojkama, stope pretilosti u Evropi su relativno niske, a Gruzija se sa najvišom stopom u Evropi nalazi na 33. mestu u svetu. Međutim, postoji značajna podela unutar Evrope; Balkan i Istočna Evropa beleže znatno veće stope pretilosti. To se može povezati sa tradicionalnim dijetama bogatim ugljenim hidratima i mastima, kao i promenljivim životnim stilovima.

debljina

Foto: Shutterstock

 

Hrvatska se ističe kao jedna od najproblematičnijih zemalja, sa 31,4% pretilih, dok su rezultati u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji nešto bolji, ali i dalje zabrinjavajući. Srbija ima stopu od 23,1%, dok je BiH na 22%, a Slovenija na 19,9%. Crna Gora se nalazi na 18,7%.

U poređenju sa ovim podacima, zapadne zemlje poput Francuske i Švicarske imaju niže stope pretilosti, zahvaljujući javnozdravstvenim inicijativama i uravnoteženijim dijetama.

Pretilost nosi ozbiljne zdravstvene rizike, uključujući srčane bolesti i dijabetes, što dodatno opterećuje zdravstvene sisteme. Analiza naglašava da je neophodno adresirati ove razlike kako bi se poboljšali zdravstveni ishodi širom Evrope.

Pretilost se smatra bolešću koja zahteva lečenje, a njena povezanost sa raznim bolestima, poput šećerne bolesti, hipertenzije i srčanih oboljenja, predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje. Važno je educirati pacijente o pretilosti kao bolesti i potrebnim koracima za smanjenje rizika od razvoja povezanih zdravstvenih problema.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading