holondija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nizozemci su poznati kao jedan od najveselijih i prijateljski nastrojenih naroda na svetu; zdravlje, sigurnost i opšte zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži. Takođe, njihova kultura se opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica.

Ako ste ikada posetili Holandiju, sigurno ste i osetili opisanu atmosferu, kao i doživeli da Holanđani nemaju problem s deljenjem svoje privatnosti. Jedan od pokazatelja toga je neobičan fenomen – u HOLANDIJI ćete na retko kojem prozoru videti zavese!

Neobična arhitektura

Holandska arhitektura i stambene zgrade prve su stvari koje će vas u ovoj zemlji oduševiti. Sve zgrade vizuelno su slične, jako uske i visoke, a dominantni materijali su cigla i drvo. Povijesno, država je oporezivala gradnju u širinu, pa su se Holandija snašli i počeli graditi u visinu kako bi plaćali manje poreze.

Tako, na primer, hodajući uz kanale Amsterdama, ujedno ćete hodati i uz niz uskih, visokih, spojenih kuća s najviše pet spratova i tri uska prozora po spratu. Na tim prozorima nećete videti zavese. Zašto?

Otvorenost u svakom smislu

Hodajući ulicama nizozemskih gradova, posebno navečer, moći ćete zaviriti u tuđe domove i videti njihovu unutrašnjost. Holanđani to nije neobično, naprotiv, poželjno je.

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potiče od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da skrivaju, a da zavese na prozorima mogu upućivati na suprotno. Holanđani se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Druga teorija je da ne stavljajući zavese na prozore žele pokazati stepen svoje uspešnosti i imućnosti, a dom smatraju doslednom prezentacijom toga.

Holanđani je izrazito zanimljiva zemlja, a otvorenost stanovništva jedna je od njenih čari, tako da se ova specifičnost idealno uklapa u njihov stil života!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading