death penalty japan
Foto: Profimedia/Profimedia

Muškarac Ivo Hakamada (88) postao je glavna tema svetskih medija zbog toga što je proveo čak 58 godina u zatvoru na izvršenje smrtne kazne, piše "Asošijejted Pres". Međutim, suđenje se ponovilo zbog novih dokaza i on je konačno postao slobodan čovek, a lično mu se izvinio načelnik lokalne policije.

Okružni sud Šizuke utvrdio je da su policija i tužilaštvo podmetnutli dokaze protiv njega. Takođe, naterali su ga da prizna izvršenje krivičnog dela (ubistvo direktora kompanije za proizvodnju testenine i ubistvo njegovih članova porodice) nakon višečasovnog ispitivanja.

"Žao nam je što smo vam prouzrokovali nesagledivu patnju, bol i teret poslednjih 58 godina. Od trenutka hapšenja, pa sve do oslobađajuće presude. Jako nam je žao", izjavio je načelnik lokalne policijske stanice Šizuka, Takajoši Tsuda i najavio je opsežnu istragu kako bi se pronašli svi odgovorni.

Hakamada ima poteškoće da samostalno stoji i govori jer je u samici proveo decenije, potpuno izolovan od ostalih zatvorenika, a kamoli od spoljnog sveta. Međutim, uspeo je da se ispravi i da odgovori načelniku policije.

"Šta znači kada imate autoritet... Kada jednom imate moć, ne biste trebali da gunđate", rekao je on.

Ivo Hakamada je, da podsetimo, uhapšen u avgustu 1966. godine zbog ubistva direktora kompanije za proizvodnju testenine i ubistvo njegova tri člana porodice. Prvobitno je osuđen na smrtnu kaznu 1968, ali nije pogubljen zbog dugotrajnih žalbi i ponovnih suđenja u Japanu.

Vrhovnom sudu u Japanu trebalo je 30 godina da odbije njegovu prvu žalbu kako bi se suđenje ponovilo. Potom je njegova sestra podnela žalbu 2008. godine koja je odobrena 2014. i sud je u septembru ove godine konačno Hakamadu pustio na slobodu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading