ZIMSKE GUME OBAVEZNE OD 1. NOVEMBRA Najčešće greške koje vozači naprave pri kupnji zimskih pneumatika
Foto: Printscreen/Foto: RINA

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, zimske gume postaju obavezne na svim vozilima od 1. novembra do 1. aprila, ukoliko se na kolovozu nađu sneg, led ili poledica. Ovo znači da, u zimskim uslovima, vozači moraju imati sve četiri zimske gume sa oznakom M+S (MS, M-S ili M&S), a dubina šare na gumama ne sme biti manja od četiri milimetra. Pored guma, deo zimske opreme uključuje i lance za sneg, koji se koriste na putevima gde je to propisano saobraćajnim znakom.

Zimske gume su neophodne za sigurnu vožnju tokom hladnih meseci, ali njihov trošak može značajno opteretiti budžet. Cene zimski guma variraju u zavisnosti od brenda, dimenzija i tipa gume, ali generalno se kreću od 50 do 150 evra po komadu. U nastavku su neki saveti kako da uštedite prilikom kupovine zimskih guma.

1. Planiranje unapred

Kupovina zimskih guma van sezone može značajno smanjiti troškove. Mnogi prodavci nude popuste u proleće ili ranu jesen, kada je potražnja manja.

2. Istraživanje i upoređivanje cena

Pre nego što se odlučite, istražite različite prodavnice i online platforme. Uporedite cene i potražite promocije. Često se mogu pronaći povoljniji modeli ili akcije koje uključuju besplatnu montažu.

3. Kupovina polovnih guma

Ako nemate previše prostora u budžetu, razmotrite kupovinu polovnih zimskih guma. Uverite se da su u dobrom stanju i da imaju dovoljno dubine gazećeg sloja (minimalno 4 mm).

4. Sezonske popuste i akcije

Pratite sezonske popuste i akcije kod prodavaca. U vreme kada se približava zimska sezona, mnoge prodavnice nude popuste na zimske gume ili čak paket ponude koje uključuju gume i montažu.

5. Montaža i balansiranje

Nemojte zaboraviti da uračunate troškove montaže i balansiranja. Neki prodavci nude besplatnu montažu uz kupovinu guma, pa obavezno proverite te ponude.

6. Skladištenje

Ako imate mesta, razmislite o skladištenju zimskih guma tokom leta. Na taj način ćete uštedeti na troškovima skladištenja koje nude neki servisi.

7. Investicija u kvalitet

Iako se čini primamljivim štedeti na gumenim modelima, kupovina kvalitetnih zimskih guma može se isplatiti na duže staze kroz poboljšanu sigurnost i efikasnost vožnje.

Polovne gume

Nažalost, zbog finansijske situacije, ljudi se odlučuju da pazare polovne gume, čak i one koje su inače za otpad, a neki vulkanizeri ih prodaju, iako je njihova prodaja i distribucija zabranjena. Loše je i to što se kupac polovnih guma ne zapita odakle uopšte te gume dolaze, kao ni da li su gume koje će montirati na svoje vozilo adekvatne.

Kada pri kupovini guma na papir stavite cenu četiri nove gume i četiri polovne, svakako da će vam druga lista delovati privlačnije. A da li je ta lista realno i povoljnija? Kupovinom polovne gume ne dobijate nikakvu garanciju od kupca. Vozaču na prvi mah deluje da će za isti novac moći da priušti korišćenu Goodyear gumu, a za taj novac bi mogao da kupi novi komplet guma domaćeg proizvođača. Prividna ušteda ne donosi vam ništa osim - privida.

Jednostavno rečeno - nova guma je nova guma. Ne morate da brinete o tome da li ima neprimetna oštećenja ili je dotrajala za vožnju. Na bočnoj strani gume nalazi se oznaka, a u njoj sve informacije relevatne za vas kao vozača. Važno je da je nova guma pravilno skladištena kod prodavca i da nije proizvedena pre više od šest godina. Sa polovnim gumama svaka vožnja je kocka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading