zmije
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Jedan Beograđanin na Zvezdari u podrumu svoje kuće drži oko 600 zmija.

U podrumu porodične kuće, Radosavljevići čuvaju najviše pitona, a s obzirom na to da su ove zmije neotrovne i da se komšije ne bune, sve je u skladu sa zakonom.

Radosavljevići se bave uzgojem pitona od 2002. godine i od toga žive.

"U to vreme je bilo veoma teško, jer se niko kod nas nije bavio tim poslom. Sve informacije sam morao da tražim putem interneta, a nabavljao sam i stručnu literaturu. Stvarno je bio veliki uspeh kada sam video prvo leglo pitona. Redovno se menja voda, hrane se dva do tri puta mesečno. Nisu mnogo zahtevne, a zmije su zapravo jedne od najlakših životinja za čuvanje", ističe Predrag Radosavljević za RTS.

Uspeo je da u veštačkim uslovima razmnoži egzotične gmizavce, a njegova odgajivačnica reptila registrovana je kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i najveća je u Srbiji.

 

 

Prema zakonu, sve vrste ovih gmizavaca moraju da budu čipovane.

"Postoji regulisan proces izdavanja potvrda registrovanim uzgajivačima. Nabavka mora biti obavljena kroz zvanične tokove, poput pet šopova i uzgajivačnica. To je najbolji slučaj, jer su te životinje provereno zdrave i odgajane u dobrim uslovima. Papir prati životinju, a potvrda prati ljubimca koji se kupuje. Nakon toga, vrši se provera kod vlasnika kroz sistem inspekcija, gde sprovode veterinarsku inspekciju i inspekciju za zaštitu životne sredine," objašnjava Vladimir Jaćović iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading