šljiva
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Većina ljudi povezuje vitamin C s agrumima, posebno narandžama, koje sadrže oko 63,4 miligrama ovog vitamina u srednje velikom plodu. Ipak, postoji voće koje ima još više vitamina C – kakadu šljiva.

Ova malo poznata voćka iz Australije pravi je nutricionistički zlatni rudnik. Prema članku iz magazina Food Bioscience iz 2023. godine, kakadu šljive imaju čak sto puta više vitamina C od citrusa i 800 puta više od borovnica. Pored toga, odličan su izvor kalijuma i postoje čvrsti dokazi da snižavaju krvni pritisak.

Kakadu šljive sadrže i značajnu količinu vlakana. S obzirom na to da se odraslim osobama preporučuje unos između 21 i 38 grama vlakana dnevno, jasno je da ovo supervoće može doprineti poboljšanju hipertenzije, što takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Kalesu

24.10.2024 09:10

Za kakadu šljive prvi put sada saznajem, ali odavno znam da je pravi "šampion" kada je u pitanju vitamin C jedno povrće, a ne voće: crvena sirova paprika! Naglasih "sirova" (može se konzumirati i takva), jer je vitamin C nestabilan i termička obrada ga efikasno uništava.