Operacija
Foto: Alo/ukc niš

Tokom celog zahvata Bruk je slušala muziku i povremeno razgovarala s lekarima.

Ova procedura, poznata kao budna kraniotomija, zahteva prisutnost svesti pacijenta tokom operacije kako bi se pratila funkcija određenih delova mozga.

Bruk priznaje da joj je trebalo nekoliko nedelja da donese ovu odluku.

„Bilo je strašno, u jednom trenutku sam počela da haluciniram zbog anestetika. Imala sam osećaj kao da sam pijana, iako godinama nisam popila ni kap alkohola.

Tokom operacije doktorka Šeron Malhem bila je pored mene, smirivala me i osećala sam kao da je moja druga majka, objašnjava Bruk.

Tumor je bio lociran u delu mozga odgovornom za govor, zbog čega je budna operacija bila neophodna kako bi se sprečila eventualna oštećenja tog dela.

mozak

Foto: Shutterstock

 

Hirurg je tokom zahvata koristio sondu s električnim impulsima kako bi na nekoliko sekundi isključio delove mozga, proveravajući koje tkivo treba ukloniti.

Pre operacije, Bruk je dobila preporuku od psihologa da njeni prijatelji i porodica naprave plejlistu koju bi mogla slušati tokom zahvata. „Na početku sam stavila slušalice, ali čim sam čula zvuk bušilice, izvadila sam ih u strahu.

Prva pesma koju sam čula bila je ona koju je odabrala moja mama i podsećala me je na nju. Kasnije, u sobi, preslušala sam celu plejlistu i bila je predivna,“ kaže Bruk, dodajući da joj je iskustvo s tumorom promenilo život.

Bruk ističe da je ova operacija, ma koliko neobična bila, donela pozitivan pomak u njen život.

„Ovo iskustvo me potpuno promenilo. Pre sam često sumnjala u sebe, ali sada znam da sam jaka i sposobna da donosim samostalne odluke,“ kaže Bruk koja sada sanja o tome da postane nastavnica u osnovnoj školi, prenosi The Sun.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading