nojeva barka
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Tim arheologa i naučnika ponovo je pobudio interes za potragu za biblijskom Noevom barkom, izvestivši o novim otkrićima u formaciji Durupınar – humci u obliku čamca smeštenoj u planinama istočne Turske, blizu granice s Iranom, 29 km južno od planine Ararat.

Formaciju, koju je prvobitno otkrio kurdski farmer 1948. godine, ponovo je privukla pažnju nakon što je nedavna naučna analiza pokazala da bi mogla odgovarati biblijskom opisu Noeve barke.

nojeva barka

Foto: Youtube/Printscreen

 

Naime, oblik i dimenzije formacije Durupınar neverovatno su slični opisima korablje kako je opisano u Bibliji: “A pravit ćeš je ovako: neka korablja bude trista lakata u dužinu, pedeset u širinu, a trideset lakata u visinu” (Knjiga postanja 6:15).

Napredna tehnologija

Godine 2021., zajednički tim turskih i američkih istraživača, u organizaciji “Istraživačkog tima planine Ararat i Noeve barke”, počeo je proučavati mesto koristeći naprednu tehnologiju kako bi istražio njegovu strukturu i poreklo.

Kao deo projekta, istraživači su prikupili oko 30 uzoraka tla i stena s lokacije, koji su analizirani na Tehničkom univerzitetu u Istanbulu. Rani nalazi sugerišu da su uzorci stari između 3500 i 5000 godina.

Taj period je u skladu s biblijskim razdobljem koje se povezuje s Noeovim potopom. Osim toga, tim je otkrio materijale nalik glini i morske tvari unutar tla, što ukazuje na to da je mesto možda nekada bilo pod vodom.

Prirodna struktura

Karakteristike formacije Durupınar, u kombinaciji s ovim nalazima, navele su neke istraživače na spekulaciju da bi to područje zaista moglo biti povezano s istorijskim potopom, što dodaje intrige hipotezi o Noinoj arci.

Satelitske snimke i tehnike geološkog uzorkovanja i dalje pomažu istraživačima u otkrivanju daljnjih detalja o istoriji kraja. Međutim, uprkos obećavajućim nalazima, nisu svi stručnjaci uvereni u biblijske tvrdnje.

Mnogi naučnici smatraju da bi formacija mogla biti prirodna geološka struktura, nepovezana s bilo kakvim biblijskim artefaktima. Skeptici tvrde da dokazivanje postojanja korablje sa sigurnošću može ostati nedostižno, ali zagovornici su optimistični da moderna nauka može pružiti nove uvide u drevne misterije.

Za sada, formacija Durupınar predstavlja i geološko čudo i primamljivu perspektivu za one koji su uložili napore u potrazi za Nooevom barkom, privlačeći vernike, istoričare i naučnike da nastave istraživati njene tajne.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading