čovek
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Andrej Moens je saznao da mu je život ugrožen kada mu je policija pokucala na vrata. Njegov lekar je zatražio pomoć policije jer nije mogao da stupi u kontakt s Andrej, koji se nije javljaju na njegove pozive, o ovom neobičnom slučaju pisao je britanski "Mirror". Šta je bilo toliko hitno? Rezultati krvnih pretraga 52-godišnjeg Andrewa pokazali su ozbiljan problem.

Nekoliko nedelja pre toga, Andrej se osećao iscrpljeno, što mu je bilo neobično s obzirom na to da je vodio zdrav život – nije pušio i bio je u dobroj formi. Tokom božićnih praznika te godine razbolio se. “Imao sam ozbiljnu infekciju pluća, nisam mogao ni udahnuti. Bilo mi je teško prehodati čak i nekoliko stotina metara, morao sam se nekoliko puta zaustavljati da dođem do daha,” priča Andrew. Lekar mu je propisao antibiotike i druge lekove, ali ga je bolest potpuno iscrpila.

“Obično sam prilično aktivan, redovno igram golf, a sada sam tri dana samo spavao i jedva ustajao iz kreveta. Na Božić mi nije bilo dobro, nisam mogao slaviti. Jedva sam okusio piće. Mojoj ženi nije bilo jasno šta se događa. Bio sam konstantno iscrpljen,” dodaje Andrej. Ponovo je otišao lekaru, koji mu je odmah uradio krvne pretrage. Kada se vratio kući, nije imao snage da pomogne supruzi da skine ukrase s božićnog drvca. Nije mogao ni da odvede ćerku na ples te večeri.

“Oko 21:20 neko je pokucao na vrata. Mislio sam da je ćerka stigla s plesa, ali kada sam otvorio vrata, ugledao sam dvojicu policajaca. Rekli su mi da je lekar ceo dan pokušavao da stupi u kontakt sa mnom, a pošto nisam odgovarao na poruke, poslali su ih da provere jesam li dobro,” ispričao je.

“Obavestili su me da nalazi pokazuju da mi je život u opasnosti i rekli su da odmah spakujem torbu – otpratili su me u bolnicu,” prisetio se Andrew. Na hitnoj su mu rekli da su mu leukociti “skočili do neba” i da “napadaju jedni druge”. Odmah je primio transfuziju krvi, a sledećeg jutra mu je urađena biopsija koštane srži.

“Sutra mi je lekar rekao da imam akutnu mijeloidnu leukemiju (AML),” prisetio se Andrew. “Nisam puno znao o leukemiji. Jedino što sam znao, kao navijač Aston Vile, bilo je da ju je imao Stilijan Petrov. Naravno, dijagnoza je bila zastrašujuća. Kada vam kažu da imate rak, kroz glavu vam prolazi milion misli,” dodaje.

Andrew je saznao da mu je potrebna transplantacija koštane srži. Na sreću, i njegov brat i sestra su bili 100% kompatibilni, a brat je odlučio da bude donor. Da bi se smanjili zdravstveni rizici, tokom oporavka je smio da viđa samo suprugu, dok ćerku nije video mesec dana. “Zahvalan sam na medicinskoj skrbi koju sam dobio, ali bez ljubavi i podrške moje žene i ćerke, ne bih uspeo da prođem kroz sve ovo. Takođe, podrška mog zeta puno mi je značila. U najtežim danima u bolnici, oni su bili moja jedina veza s spoljnim svetom,” otkrio je.

“Oduvek sam bio pozitivan i znao sam da ću se boriti za svoju porodicu. Mentalno se sada osećam jačim nego ikad. Ovo iskustvo me potpuno promenilo. Moj pogled na život je sada drugačiji – mnogo sam smireniji i ne dopuštam si da se živciram. Kakva je poenta kada ne možemo da promenimo ono što ne možemo promeniti?” zaključio je Andrew.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading