Afrika deljenje kontinenta
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Šesti Zemljin okean počinje da se formira, iako će možda proći milioni godina pre nego što ga pravilno vidimo.

Iako stručnjaci istražuju našu planetu već dugi niz generacija, svakodnevno uče nove stvari. U poslednjim godinama, istraživači su otkrili dva dela kopna koja čine našu drugu najveću i drugu najnaseljeniju celinu, koja počinje da se odvaja.

To je, zauzvrat, omogućilo stvaranje novog okeana koji će prolaziti kroz sredinu ovog kontinenta. Ako se stvari nastave ovako, mogli bismo uskoro videti situaciju u kojoj će zemlje poput Zambije i Ugande imati svoju obalu, iako su trenutno geografski zatvorene.

Pokret tektonskih ploča u određenom delu sveta menja našu planetu kakvu poznajemo. Časopis Geophysical Research Letters potvrdio je da se stvara novi okean dok se afrički kontinent počinje deliti na pola. Pukotina se nalazi na granicama afričke, arapske i somalske tektonske ploče.

Tokom poslednjih 30 miliona godina, arapska ploča se polako udaljava od afričkog kontinenta. Somalska ploča se takođe udaljava od afričke ploče - prolazeći kroz Istočnoafričku ploču u tom procesu.

Zahvaljujući napretku tehnologije, posebno korišćenjem GPS instrumenata, stručnjaci su u mogućnosti doneti precizne zaključke o ovim pomeranjima kopna. Morski geofizičar i profesor sa Univerziteta Kalifornija, Ken Macdonald, rekao je: "Sa GPS merenjima, možete meriti brzine kretanja do nekoliko milimetara godišnje."

Govoreći o otkriću u celini, Macdonald je dodao: "Zaliv Aden i Crveno more će se izliti u region Afar i u Istočnoafričku Rift dolinu i postati novi okean, a taj deo Istočne Afrike će postati vlastiti mali kontinent." Iako je to još uvek milioni godina daleko, takva geografska pojava će dovesti do novog okeana širom rift zone. Prema stručnjacima, to se već događa.

Da li ste znali da se tokom poslednjih 200 godina Zemljina površina menja brže nego u prethodnih nekoliko miliona godina, zahvaljujući ljudskom delovanju i prirodnim procesima?

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading