kiseli kupus
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zimska sezona i priprema zimnice teško se mogu zamisliti bez kiselog kupusa, koji se koristi u raznim specijalitetima koji su nezaobilazni na našim trpezama. Osim što je veoma ukusan, kiseli kupus je i izuzetno zdrav. On je pravi izvor vitamina C i K, koji su ključni za jačanje imuniteta tokom hladnih zimskih dana. Čak se smatra da konzumacija samo 100 grama kiselog kupusa dnevno može smanjiti rizik od prehlada za polovinu.

Ako želite da pripremite najbolji kiseli kupus, osim pažljivog odabira namirnica, važno je i kada ćete ga staviti da se kiseli. Najbolje vreme za kiseljenje kupusa je sredina oktobra.

Proces biofermentacije zahteva stabilne temperature bez naglih oscilacija, idealno između 18 i 21 stepen. Najbolje mesto za čuvanje kupusa je podrum, gde su temperaturne razlike manje izražene, u poređenju sa uslovima na balkonu. U takvim uslovima, kupus se brzo i lako ukiseli, pa nije potrebno žuriti sa pripremom. Fermentacija kiselog kupusa obično traje od tri do četiri nedelje, pa ako započnete ovaj proces krajem septembra, možete očekivati ukusan kiseli kupus već u oktobru ili početkom novembra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading