KILOGRAM OVOG SIRA KOŠTA OKO 1000 EVRA, A PRAVI SE SAMO U SRBIJI Evo zašto je toliko tražen
Nekada su životinje poput magaraca bile ključne za obavljanje mnogih poslova u domaćinstvu, a danas postaju sve ređe. Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji trenutno živi oko 1000 magaraca, iako njihov uzgoj može biti izuzetno isplativ. Litar magarećeg mleka može se prodavati po ceni od 20 do 50 evra, a potražnja za njim je u porastu, jer se pokazalo kao efikasno sredstvo za lečenje plućnih bolesti. Zbog toga su proizvođači formirali dugačke liste čekanja.
„Magareće mleko se smatra najbližim majčinom mleku po sastavu i kvalitetu, i jedino je koje čak i beba može da pije. Pruža brojne zdravstvene benefite, uključujući veću koncentraciju proteina nego kravlje mleko. Izuzetno je delotvorno za lečenje kašlja i pomaže u oporavku organizma nakon teških operacija. Potražnja za njim je u poslednjim mesecima porasla kao nikad do sada – ljudi ne pitaju za cenu“, rekao je za RINU Slobodan Simić iz Prirodnog rezervata Zasavica, koji vodi farmu magaraca.
Cena magarećeg mleka u nekim evropskim zemljama dostiže i više od 100 evra po litru, što ga čini jednim od najskupljih mleka na svetu. Zbog svojih specifičnih karakteristika, sir napravljen od ovog mleka je izuzetno dragocen i pravi se isključivo u Srbiji, na farmi u Zasavici. Ovaj sir košta oko 1.000 evra po kilogramu, jer je potrebno mnogo magarećeg mleka da bi se proizvela ta količina sira.
Magareće mleko i sir iz Zasavice postali su poznati i van granica Srbije. Britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila probali su ovaj specijalan sir, a ekipa Bi-Bi-Sija je nedavno posetila Zasavicu kako bi snimila dokumentarac o ovom jedinstvenom proizvodu.
Međutim, proizvodnja magarećeg mleka suočava se sa izazovima. Magarice dnevno daju samo nekoliko decilitara do nekoliko litara mleka, a zbog trudnoće koja traje 14 meseci, one ne mogu da se muzu tokom većeg dela godine. Zbog toga, količina dostupnog mleka nikada nije dovoljna da zadovolji rastuću potražnju.
Magareći proizvodi, zbog svojih brojnih blagotvornih svojstava, postaju pravi hit na tržištu, ali njihova proizvodnja ostaje ograničena zbog prirodnih karakteristika ovih životinja.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)