STARINSKI OBROK BEZ KAPI ULJA Manastirska pita, toliko dobra da će je jesti i oni koji se ne spremaju za post
U toku posta osim kuvanih jela možete da napravite i posnu manastirsku pitu. Nema šanse da se ukućanima neće svideti. Preukusna je i tražiće se zalogaj više.
Posna manastirska pita je jelo koje nikoga ne ostavlja ranodušnim! Njen ukus prosto osvaja na prvi zalogaj, a toliko je lepa da sigurno nećete pojesti samo jedno parče. A iskusne domaćice je uvek prave kada žele da oduševe ukućane ili goste.
Testo za pitu:
600 g brašna
15-20 gr kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
350 ml vode
Sastojci za fil:
300 g sočiva
200 g praziluka
1 glavica crnog luka
400 g šampinjona
so
biber
začinska crvena paprika
Način pripreme:
U posudu stavite litar i po vode, a potom dodajte 300 g opranog i očišćenog sočina i kašičicu soli, te ostaviti da se skuva.
Propržite praziluk i jednu glavicu crnog luka u tiganju sa malo vode, a zatim dodajte iseckane pečurke. Nakon što ispari sav višak vode, dodajte proceđeno, i u hladnoj vodi oprano, skuvano skočivo. Vrstu i količinu začina dodajte po svom ukusu - so, biber, začinska crvena paprika i sl. Nakon što se sve lepo ukrška, ostaviti da se dobijena smesa prohladi, a za to vreme pripremite testo.
Sipajte u činiju brašno i napravite u sredini udubljenje, te u njega dodajte kvasac i malo vode i jednu kašičicu šećera. Razbijte rukom kvasac i dodajte kašičicu soli. Zatim sipajte oko 300 ml vode i umesite testo na pobrašnjenoj površini. Zamešeno testo podelite na 10 do 12 manjih loptica.
Loptice lepo oblikujte, pospite malo brašnom i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga od svake jufkice se pravi kora koja se cela filuje. A kako se slaže ova prelepa manastirka pita, koja se peće oko 35 minuta na 200 °C.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)