Kinesko jelo
Foto: Printscreen/Printskrin


U provinciji Džeđang u Kini postoji jedinstveni specijalitet koji će sigurno izazvati različite reakcije širom sveta. Reč je o "jajima nevinih dečaka", koji se pripremaju na veoma neobičan način - u urinu dečaka mlađih od 10 godina. Ova praksa tradicionalno se vezuje za proleće, a proces pripreme ovog specijaliteta je prilično neobičan i započinje prikupljanjem urina iz lokalnih škola.

Jaja se kuvaju u urinu, najpre u ljusci, a zatim se ogule kako bi upila "puni ukus". Ceo proces kuvanja traje satima, a tokom tog vremena aroma se širi ulicama. Iako se ova praksa može činiti šokantnom strancima, za stanovnike Džeđanga to je deo njihove lokalne tradicije.

 

@q03vev Virgin boy egg has been rated as Intangible cultural heritage with a long history, and has been handed down from generation to generation!#countryside #life ♬ original sound - q03vev

 


Prema tradicionalnom verovanju, "jaja nevinih dečaka" imaju niz zdravstvenih benefita, uključujući poboljšanje cirkulacije, osvežavanje tela i pružanje energije. U kineskoj kulturi, posebno u Dongyangu, ova praksa je duboko ukorenjena i ljudi je smatraju delikatesom. Tokom prolećnih festivala, ovi specijaliteti su veoma traženi, a prodavci na ulicama ne mogu da zadovolje potražnju.

 

 


Iako mnogi Kinezi uživaju u ovom specijalitetu, reakcije iz ostatka sveta variraju od znatiželje do gađenja. Turisti često prilaze tezgama sa zanimanjem, ali retko ko se usuđuje da proba. "Jaja nevinih dečaka" su simbol proleća, obnove i zdravlja za lokalno stanovništvo, dok za mnoge druge predstavljaju kulturni šok.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading