PUSTIO KORENE Srpski trener za Alo! o fudbalu, jeziku, MILJAKOVCU U JAPANU!
Profimedia

 

Svuda pođi, u Japan dođi. To kao da je maksima Ranka Popovića (54), koji je za igračkih dana ostavio dubok trag u našem, austrijskom, grčkom i španskom fudbalu, ali je njegov trenerski put, uz rad u Saragosi i Sent Peltenu, uglavnom vezan za daleke i egzotične destinacije. Za Alo! govori o brojnim zanimljivostima s tog podneblja.

Iako ste vodili Buriram na Tajlandu i indijski Pune, nekako je Japan polazna tačka?

- U Zemlju izlazećeg sunca došao sam još 2009. godine. Preuzeo sam Oita Trinitu i s malim prekidima i dan-danas sam u Japanu. Usledio je rad u Mačidi, koju sam uveo u viši rang, Serezo Osaki, a od 2020. ponovo vodim Mačidu.

 

 

Drugoligaška ekipa?

- Da, ali da nije bilo zlokobne korone možda bismo bili u Superligi. Prošle godine ostvarili smo neverovatan uspeh plasmanom na peto mesto koje je garantovalo plej-of i potencijalni ulazak u viši rang. Ali, takmičenje je prekinuto zbog pandemije. Ne mogu da prežalim što smo na taj način ostali bez šanse za istorijski uspeh.

Takaši bari91.@gmail.com

Logično je da Ppović koristi usluge prevodioca.
- Imam sreću da sarađujem sa Takašijem Okadom, koji je pet godina živeo u Beogradu gde je bio na višoj trenerskoj školi. Sjajan lik. Perfektno je naučio srpski jezik, i ne samo to, vatreni je navijač Crvene zvezde. Toliki da mu se mejl završava sa bari91.@gmail.com!

Šta vas raduje?

- Obaranje rekorda po broju postignutih golova, najčvršćoj odbrani i odličnom plasmanu, na radost predsednika i generalnog menadžera koji su bili u klubu i u mom prvom mandatu.

 

 

Prošle godine igrali su Stefan Šćepović i Alen Mašović?

- Svako je na svoj način ostavio pečat, a Mašović je imao problema zbog preloma metatarzalne kosti, tako da nije bio u stanju da pruži maksimum.

Ponosni deda

Popović je suprug i ponosni otac tri ćerke.
- Od pre 16 meseci i deda preslatke Teodore koju mi je podarila najstarija ćerka, inače žiteljka Graca, gde sam ostavio neizbrisiv trag u dresu Šturma u vreme legendarnog trenera Ivice Osima. Porodica je na svim meridijanima. Srednja ćerka Ana studira u Bogradu medije i komunikacije, dok je najmlađa Dunja (11) sa suprugom u Saragosi. Došla je u Španiju kada je imala tri godine i sve joj je potaman jer u Španiji deca bezbrižno žive, idu u školu, igraju se, bave sportom...

PUSTIO KORENE Srpski trener za Alo! o fudbalu, jeziku, MILJAKOVCU U JAPANU!

EPA/Franz Pammer

 

Pomoćnik vam je Vladan Grujić, ali više nema naših igrača?

- Ni većeg broja stranaca. U ekipi je samo Brazilac Dudu, koji igra u napadu sa dva veterana koji imaju po 38 godina! Ostali fudbaleri su iz našeg omladinskog pogona, pošto je takvo opredeljenje kluba, a prošle godine smo dokazali da s dobrim radom i forsiranjem naših igrača možemo puno da postignemo. Sada je njih 4-5 na radaru najboljih klubova i to je za mene kao trenera ogromna satisfakcija.

Trenutno je pauza, a ambicije ne manjkaju?

- Liga startuje 20. februara, a do tada ćemo imati pripreme na Okinavi i u Mijazakiju. Ambicije su iste, još jedan lov na promociju. Ekipa je uigrana, ulazimo u treću sezonu zajedničkog rada, i to sa sedam fudbalera koji tek što su okusili profesionalni fudbalski barut.

Hvala Novosađanima

Mačida neguje blisku saradnju s Vojvodinom.
- Dugujem zahvalnost Novosađanima i direktoru Dušku Grujiću. Redovno šaljemo 4-5 mlađih igrača i trenere na usavršavanje u SC „Vujadin Boškov“, a poznato je da se tamo perfektno radi i redovno liferuju asovi za bogatije klubove. I Mačida ima koristi.

Liga je imala 22 ekipe, sada 20?

- Naporno takmičenje, u kojem su i četiri kluba koja su ispala iz elite i oni su glavni favoriti. Sve će vam biti jasno ako kažem da slavni Džef junajted od 2009. pokušava da se vrati u najviši rang i nikako ne uspeva. Tu su Omija, Nagasaki sa šest stranaca... a moj klub je poput, recimo, Metalca u Superligi i pokušaćemo da mnoge iznenadimo, s malim budžetom.

Gde je lociran klub?

- Mačida je deo Tokija, poput beogradskog Miljakovca.

 

 

Kuća ili stan?

- Živim u predivnoj, tek napravljenoj kući koja zadovoljava sve potrebe. Nalazi se između centra grada i stadiona, a bez po muke automobilom odlazim na treninge iako je japanska prestonica poznata po gužvama u saobraćaju.

Japanski jezik za mnoge je nepremostiva prepreka?

- Snalazim se posle toliko godina. Iskreno, sve razumem, ali nije lako pričati, mada treninge vodim na japanskom, uz neke uobičajene fudbalske fraze iz drugih jezika koje svi razumeju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading