"PIJANAC", PENALI PROTIV ARGENTINE I VISKI UMESTO VODE Ko je bio Ivica Osim, legendarni selektor Jugoslavije?
EPA

Legendarni jugoslovenski trener i nekadašnji selektor reprezentacije Ivica Osim preminuo je u 81. godini života. 

Čovek koji će zauvek ostati upamćen na ovim prostorima rođen je u Sarajevu 6. maja 1941. godine u Sarajevu. Bio je Oženjen Asimom osim s kojom je imao troje dece, sinove Amara i Selima, te ćerku Irmu. Tokom karijere živeo je u Holandiji, Francuskoj, Grčkoj i Japanu, a do danas živeo je u Gracu, gde je i preminuo.

Ivica Osim je bio jedan od najboljih fudbalera u Jugoslaviji, te jedan od najuspešnijih trenera na ovim prostorima. Dobar deo igračke, ali i trenerske karijere proveo je u Fudbalskom klubu Železničar čiji je i počasni predsednik.

Ivica Osim je rođen u sarajevskom naselju Hrasno u radničkoj porodici. Otac mu je bio bravar, a majka domaćica. Njegov otac je u slobodno vreme svirao harmoniku, dok je majka volontirala u Crvenom krstu, zbog čega je dobila Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva. Moglo bi se reći da je porodica Osim Evropa u malom, jer su mu deda i baka s očeve strane Slovenac i Nemica, a s majčine Poljak i Čehinja. On za sebe kaže da je Jugosloven.

Foto: Marko Metlaš/Alo!

 

Kao igrač 1967. godine proglašen je najboljim fudbalerom u Jugoslaviji. Igrao je za Željezničar, Sedan, Valensijen i Strazbur. Nastupi u Fudbalskom klubu Strazbur bili su njegovi poslednji u igračkoj karijeri, jer je Osim 1978. kopačke okačio o klin.

Prvi trenerski posao bio mu je upravo u Željezničaru sa kojim je dva puta bio vicešampion države. Vodio je Partizan, Šturm, Panatinaikos i JEF Junajted, a najzapaženiji je bio kao selektor Jugoslavije, a onda i Japana.

Iako je ostvario istorijske rezultate sa reprezentacijom Jugoslavije, Osim je bio na udaru domaće javnosti. Mnogi su ga kritikovali zbog stila igre koji je gajio, ali pre svega zbog alkohola, tačnije viskija, koji je konzumirao u velikim količinama.

EPA

 

Nazivali su ga "pijancem" i čovekom koji ne zaslužuje da vodi nacionalni tim, a ipak, on je do danas ostao jedan od najboljih selektora sa ovih prostora.

Tokom Svetskog prvenstva 1990. godine "plavi" su beležili sjajne rezultate, za šta je Osim bio najzaslužniji, a zauvek će ostati i upamćen njegov potez kada je u četvrtfinalu Svetskog prvenstva protiv Argentine odlučio da ode u svlačionicu tokom izvođenja jedanaesteraca, a kasnije je taj potez opravdao rečenicom da "je on uradio što je do njega".

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading