fudbal
Foto: Privatna arhiva

Brzo je pohvatao je konce u Singapuru Aleksandar Ranković (44) posle ogromnog iskustva koje je stekao u Holandiji radeći u Den Hagu i Utrehtu. Sa Lajon siti mornarima sklopio je u junu (kada je otišao Risto Vidaković) dvogodišnji ugovor. Već se vide prvi rezultati jer njegov tim igra najlepši i najefikasniji fudbal, a pomažu mu neka nama poznata lica.

Zanimljiv je način na koji se predstavio u Singapuru.

- Stalno to govorim, po poreklu sam Srbin, ali sam holandski fudbalski trener. Želimo da dominiramo utakmicom od početka i da zadržimo posed lopte što je duže moguće.

Perović pojačao stručni štab

Leskovčanin Marko Perović (51), bivši fudbaler Crvene zvezde i internacionalac u Italiji, u julu je pojačao Rankovićev stručni štab.

- Ranko dolazi iz holandskog, a ja iz italijanskog fudbala i mislim da to za tim može biti dobar spoj zbog dva različita stila. Ranko i ja smo dobri prijatelji i njegovo prisustvo je jedan od velikih razloga zašto sam se pridružio klubu.

Izneo je i prva zapažanja.

- Organizacija i postavka kluba je veoma dobra. Bio sam u raznim zemljama u Evropi, čak i u Saudijskoj Arabiji, i postavka i infrastruktura „mornara“ je odlična, a možda i bolja nego u spomenutim sredinama - zaključio je Perović.

„Mornari“ su se učvrstili na drugoj poziciji na tabeli posle sjajne predstave i pobede nad trećeplasiranim Tampinesom u gostima sa 5:2. Prethodno je istim rezultatom nastradala Balestier Kalsa.

Albireks Nigata, satelit poznatog japanskog kluba koji igra u ligi Singapura, ponovo je šampion, a za „mornare“ je drugo mesto veliki uspeh i priprema za narednu sezonu kada se planira napad na titulu.

Bilioner gazduje

Bivši Houm postao je Lajon kada gaje preuzeo bilioner poreklom iz Kine, Forest Li. Poseduje i tehnološki konglomerat „Sea Limited“ koji ima 67.000 radnika!

Protiv Tampinesa kontroverzni Belgijanac Maksim Lestijen (22 meča, 23 gola) postigao je tri gola u prvom poluvremenu, a Holanđanin koji ima i naše krvi, po majci, Rišairo Živković dva gola u dugom. Ranković je oživeo bivšeg napadača Crvene zvezde koji je nedavno došao u klub i na pet susreta četiri puta je pogodio cilj.

- Mislim da je to bilo jedno od najboljih prvih poluvremena koje smo odigrali, jedino što smo propustili u tom delu je da postignemo i četvrti pogodak. Ako se analizira čitav meč, potpuno smo zasluženo slavili u derbiju - rekao je Ranković, u Singapuru od milja Ranko, bivši fudbaler Rada i Partizana, koji ume i da kritikuje.

Tandem u gradu lavova

Rišairo Živković počeo je novi fudbalski život pod vođstvom Aleksandra Rankovića, čoveka s kojim se suočio u Erediviziji u maju ove kada je Ranko bio pomoćni trener Utrehta, a on napadač Emena.

- Smešno kako fudbal funkcioniše, a? - rekao je Rišairo.

Sada su tandem, daleko od Evrope, u Gradu lavova, a Rišairo dodaje: - Zašto sam došao? Jednostavno da igram fudbal, dajem golove, a želim da prenesem iskustvo i pomognem saigračima.

- Ponosan sam na momke zbog spektakularne pobede nad „jelenima“, ali ne volim kada primamo golove, a Tampines je dao dva posle kornera kada je naš Zlatković bio precizan i iz penala koji je realizivao Crnogorac Kopitović. No, vreme je da se okrenemo narednim mečevima, pratimo zbivanja na tabeli i borićemo se za što bolji plasman kako bismo imali što konkretniju osnovu za narednu sezonu jer do kraja su ostale još samo dve utakmice.

Ne krije da želi promene. 

- Video sam mnogo momaka kako obore glavu kada prvi primimo gol i to je nešto što želim da promenim u timu. Ne želim to da vidim čak i ako sve krene naopako. Želim da moj tim bude odmah gladan da se vrati u igru i to je nešto što treba da unapredimo. Moj posao je da to postane stvarnost - jasan je Ranković, koji ima razlog i za zadovoljstvo. 

Mlad, a sposoban

Luka Lalić (36) tehnički je direktor LCS. Beograđanin koji je iskustva sticao u Partizanu, Australiji, Fejenordu, bio je direktor Lajonove akademije, privremeni trener, a sada je tehnički direktor i gaji odlične odnose sa Fejenordom i Dortmundom, što je bitno za razvoj akademije.

- Postoji napredak mladih igrača koji grizu i žele da se probiju u prvi tim, a zahvaljujući njima rešili smo pojedine utakmice u našu korist. Stiču iskustva kao na nedavnoj prijateljskoj utakmici protiv Totenhema, što je odlično za singapurski fudbal.

Komentarisao je i ligu.

- Ostalo su je još dve utakmice sa teškim protivnicima, tako da moramo da se fokusiramo i da završimo posao. U ovom takmičenju ne smete da se zavarate da ćete lako pobeđivati – zaključio je Ranković pred mečeve sa Hougangom ovog vikenda, dok se poslednji susret sa Gejlangom igra tek 16. septembra, kada se spušta zavesa na šampionat Singapura.

Miloš Topalović

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading