Magla u Beogradu kao spasilac "drim tima" Milana i Đokićev utešni pogodak mnogo godina kasnije!

Alo.rs/M.M. | sport 2020-12-14 14:03:23 2020-12-14 14:03:23

Fudbaleri Crvene zvezde u pravom evropskom fudbalskom klasiku dočekaće 18. februara ekipu Milana.

youtube/printscreen

Svim navijačima Crvene zvezde i onima koji se sećaju, ali i onima koji su tek kasnije čuli, 11. novembar 1988. godine ostaće jedan od najlepših, ali i najtužnijih dana, onih koji ih najviše bole.

Pre nešto više od 32 godine crveno-beli su odigrali istorijski meč drugog kola Kupa šampiona kada su pokazali da mogu da se nose sa velikanima evropskog fudbala i na neki način najavili ono što se dogodilo tri godine kasnije. Bio je to onaj ponovljeni susret protiv Milana u Beogradu kada su "rosoneri" slavili posle penala.

Gusta magla koja se tog 11. novembra nadvila nad Beogradom odmogla je Crvenoj zvezdi da dotuče "drim tim" predvođen Rudom Gulitom. Crveno-beli su vodili sa 1:0 golom Dejana Savićevića, ali je sudija u 64. minutu zbog slabe vidljivosti prekinuo meč, ali se dan kasnije on nije nastavio već je odigran novi. Tada je bilo 1:1, a golove su postigli Dragan Stojković Piksi i Marko van Basten da bi Italijani prošli dalje nakon penala (4:2), a onda i osvojili takmičenje.

 Crvena zvezda – Milan 1:0 (0:0) – prekid u 64. minutu zbog magle

Beograd, 9. novembar 1988. Stadion: Crvene zvezde. Gledalaca: 97.400. Sudija: Diter Pauli (Zapadna Nemačka). Žuti kartoni: Šabanadžović (Crvena zvezda) i Anćeloti (Milan). Crveni karton: Virdis (Milan) u 61. minutu. Strelac: Savićević za Crvenu zvezdu u 50. minutu.

Crvena zvezda: Stevan Stojanović, Ilija Najdoski, Goran Vasilijević, Refik Šabanadžović, Slavko Radovanović, Goran Jurić, Milan Ivanović, Dejan Savićević, Miloš Bursać, Dragan Stojković, Žarko Đurović. Trener: Branko Stanković.

Milan: Đovani Gali, Mauro Tasoti, Paolo Maldini, Anđelo Кolombo, Frank Rajkard, Franko Barezi, Roberto Donadoni, Кarlo Anćeloti, Marko Van Basten, Alberigo Evani, Pjetro Virdis. Trener: Arigo Saki.

Naredni dvomeč Zvezde i Milana desio se mnogo godina kasnije, 2006. godine kada Crvena zvezda nije imala sreće na žrebu za nokaut fazu Lige šampiona pa je izvukla italijanskog predstavnika. "Rosoneri" su slavili u Italiji sa 1:0 golom Filipa Inzagija, da bi u Beogradu slavili sa 2:1. 

Tada se u strelce upisao ponovo čuveni Pipo Inzagi, odnosno Klarens Sedorf. Počasni gol za Zvezdu postigao je Dušan Đokić. Treba dodati i to da je Milan i te godine takođe osvojio trofej Lige šampiona.

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više