Zdravko Mamić
Alo! / M. Metlaš

 

Zdravko Mamić

Alo! / M. Metlaš

Zdravko Mamić, Foto: Alo! / M. Metlaš

Senzacionalnu priču koju je plasirao francuski „L’Ekip“, da postoje osnovane sumnje da je meč PSŽ - Crvena zvezda (6:1), namešten, s velikom pažnjom u Međugorju čita i Zdravko Mamić.

Čovek koji je preživeo atentat, otmicu, brojne pretnje, i koji sada u Hercegovini strpljivo čeka oslobađajuću presudu po žalbi hrvatskom sudu, „na prvu loptu“ reaguje kao da mu je sve jasno šta se krije iza cele afere u koju je upleten srpski šampion.

USIJALE SE MREŽE Kristijano Junior vrteo rivale na terenu BOLJE i luđe od svog oca! (VIDEO)

U svom stilu, bez dlake na jeziku, Mamić u ekskluzivnom razgovoru za „Alo!“, izvodi zaključak:

- Ovo je udar podzemlja na Crvenu zvezdu! Sasvim je jasno da cela priča potiče od ljudi kod kojih je uspeh najboljeg srpskog kluba izazvao ljubomoru, zavist, pa su se bacili na prljave poslove. Baš to podzemlje ima milion razloga i interes da se baci ljaga na sve uspehe koje u poslednje vreme postiže Crvena zvezda. Na sve to, umešan može da bude i neki patološki ljubomorni pojedinac.

Odbacujete mogućnost da je utakmica nameštena?

Vidim sebe u Zvezdi!
O priči o Zvezdi, Zdravko Mamić gotovo da staje u stavu mirno. Zato „pucamo“ direktno i pitamo - „Možete li sebe da zamislite u Crvenoj zvezdi“? - Celog života moja misija je bio - Dinamo. Sad da hipotetički govorim - da li bih mogao da vodim Hajduk ili Crvenu zvezdu, mislim da bih! Možda ne na tom emotivnom nivou kao Dinamo, koji mi je smisao postojanja, ali mogu da zamislim sebe kao jednog od menadžera u projektu Hajduka ili Crvene zvezde, baš kao i Leverpula, Bajerna, Juventusa. U čemu je razlika? U tom odabiru, šta bi vas više privuklo Zvezdi? - U Zvezdi bi mi bio bliži mentalitet, bliže govorno područje. Međutim, to je sad sve sfera maštanja, spekulacija. Ne treba stvarati zlu krv. Mislim da je normalno da Zvezdu vode zvezdaši, iako ćemo se morati navići na normalno funkcionisanje i praksu. Kada je Abramovič došao u Englesku i kupio Čelsi, onda je kupio i najboljeg menadžera na svetra Pitera Kenjona koji je tvorac Mančester junateda. Vlasnik Mančester sitija, sa uloženim milijardama, doveo je kompletan menadžment koji je stvorio Barselonu. Barsa je u toj situaciji prevela u svoje redove menadžment Milana. Odavno je na delu tržište radne snage. Nama naš primitivizam i seljačizam ne daju normalno da razmišljamo - jasan je Mamić.

 Kako da se od svega odbrani Zvezda?

- Tu nema odbrane. Teret dokazivanja je na onome koji je plasirao takvu budalaštinu. Na Zvezdi je da čeka. Istina je jedina odbrana.

i ste 2011. bili na mukama da opovrgnete konstatacije da je Dinamo za 2,5 miliona evra prodao meč Lionu?

- Najteže je dokazati nešto što se nije dogodilo! Evo, sad i ja nešto slično preživljavam na ličnom planu ovde u Međugorju. Protiv mene se vodi montirani proces, ali ću dočekati pravdu.

Nikad niste krili simpatije prema Crvenoj zvezdi?

- U mom životu mesta ljubomori nikad nije bilo. Postojalo je samo divljenje. Zvezda je bila prvak Evrope i sveta. Oni su bili preteča uspešnosti jednog kluba. Oni su pravili čudesne transfere i postizali rezultate. Kod njih je usledila kriza i ono što su napravili u Srbiji ja sam napravio u Hrvatskoj. Zvezdini čelnici su, apsolutno, meni bili jedna od motivacija. Respekt prema Zvezdi sam uvek imao, a imam ga i danas. Crvena zvezda nam je jedini konkurent u istočnoj Evropi i ona će u budućnosti jedina moći da se poredi sa Dinamom, ili obrnuto. I, naravno, da mi ne smetaju uspesi Zvezde jer kada je ona ušla u Ligu šampiona ja sam posle 15 minuta čestitao njenom direktoru Zvezdanu Terziću. Sreća je da nismo u istoj državi. Nisam želeo da se sa Zvezdom sastanemo ni u istoj grupi u nekom od evropskih takmičenja.

Kojim ljudima iz srpskog fudbala se, možda, divite?

- Srbija ima puno pametnih ljudi. Džaja, Cvele, Bjeka, Zeka su opevani. Recimo, veliki sam fan Zvezdana Terzića i bio sam siguran da će uspeti da napravi tako velike stvari sa Crvenom zvezdom.

Zvezdan Terzić

Alo! / V. Marković

Zvezdan Terzić, Foto: Alo! / V. Marković

Šta vam se to dopada kod Terzića?

- On razume fudbal u celini. Na sve to - izgled mu je fantastičan. Njegov govor tela je fantastičan. Njegovo oblačenje je fantastično. Komunikacija, takođe. Terzić je rođen kao lider. Neustrašiv je. I očigledno je da zna fudbal jer te igrače nije lako dovesti?

Imali ste priliku da se sretnete, da sedite za istim stolom?

- Par puta smo se videli u Beogradu, a jedanput smo bili na istom mestu na skijanju. Proveli smo noć uz bar i iz aviona se videlo da je to čovek koji ima gard, koji razume fudbal, ima svoje ja, viziju. Bilo mi je jasno da je to pravi čovek za velike stvari. Govorim sve ovo bez nekog podilaženja, nije mi platio ni jednu kafu...

Iz svega što govorite - kao da smatrate da bi baš Terzić mogao da bude vaš naslednik, kada su u pitanju menadžerske sposobnosti?

- Šta ima on da bude moj naslednik? On je bolji od mene ili je u mom rangu i nema potrebe da se poredimo. Govorim o čoveku neslućenih kapaciteta.

Šta je potrebno Zvezdi da u kontinuitetu dostigne neki nivo koji ste vi napravili sa Dinamom?

PROČITAJTE JOŠ:

- Zvezda ima čak i bolju predispoziciju. Veći je konsenzus oko Zvezde nego što je to slučaj sa Dinamom. Ja sam tvorac ovog Dinama koji je na „maksimir“ doneo 500 miliona evra, a navijači, ultrasi, su protiv mene. Nisu tako verni Dinamu kao što su Zvezdi verni njeni ultrasi. Zvezdi ne trebaju ni Mamić ni njegovi sasveti, ona ima pravo rukovodstvo. Zvezda ima menadžment, fantastičnog trenera, ima tradiciju, ugled, i Zvezda treba samo da pusti Terzića da radi.

Gde je Partizan u celoj priči?

- Drago mi je da pričam i o Partizanu jer ispada da aspolutno favorizujem Zvezdu. Partizan je stalno u vrhu. Ima znanje ali nema kontinuitet koji je Zvezda uhvatila sa Terzićem. Imam osećaj da se u Humskoj često menjaju ljudi. Zvezda je sad u Ligi šampiona, ali ni Partizan u poslednjih deset godina nije pravio lošije rezultate od svog večitog rivala. Bili su rame uz rame, ali će sad Zvezda iskoračiti.

Regionalnu ligu niko više ne pominje?

- Mislim da se od te ideje odustalo, a i ja delim to mišljenje, iako sam u početku s obe ruke glasao za. Ono što mi nismo znali da rešimo, rešili su UEFA i FIFA i formiraće treće evropsko takmičenje koje će će biti Evroliga B. A tamo će igrati po pet-šest srpskih i hrvatskih klubova. Liga šampiona će se pretvoriti u profesionalnu ligu, biće zatvorenog tipa i u njoj će igrati samo najmoćniji.

Kada će Srbija zauzetni mesto Hrvatske na reprezentativnom planu?

- Ne mogu da shvatim šta se dešava. Srbija je proizvela više dobrih fudbalera nego Hrvatska, ako izuzmemo poslenjih par godina. Nije mi jasno kako se oko vaše reprezentacije nije stvorilo to nacionalno jednistvo, a ono je najbitnije za uspeh. I nas su malo zaljuljali navijači, onaj deo oko Hajduka, koji je govorio da to nije njihova reprezentacija pa su razbijali kafiće, maltretirali ljude. Ali Hrvati se jako dobro okupljalju oko reprezentacije i tada su svi ko jedan. To je naša prednost. Srbija nije izgradila taj kult reprezentacije na pravi način - smatra Zdravko Mamić.

Grujić odbio dolazak na „Maksimir“
Zbog čega niste nikad doveli fudbalera Zvezde u Dinamo? - Hteo sam Marka Grujića. On to zna. Čak sam iz Liverpula želeo da ga dovedem na pozajmicu u Dinamo. Imao sam slične planove i s nekim igračima Partizana. Tvrdim da sam hteo da u Dinamo dođe Komnen Andrić, mislim da je on iz Partizanove škole, sada je kapiten Intera iz Zaprešića. Odličan centarfor.

Dinamo je ispustio Boaćija, Terzić odustao od Samira!

Gotovo s ponosom Mamić priča kako gradi odnose sa rukovodstvom Crvene zvezde. Kaže da se dva kluba čak i dogovoaraju oko nekih transfera...

- Ja sam, recimo, odavde iz Međugorja na sve načine pokušavao da dovedem Boaćija u Dinamo, a on je na kraju opet završio u Crvenoj zvezdi. Terzić me je jedanput nazvao za Ibanjeza, koji je igrao o Dinamu. Pitao me je šta milsim o njemu. Znam da je Zvezda tada bila u teškoj situaciji i osim imidža velikog kluba, bio bih u čudu da Ibanjez pristane da dođe na „Marakanu“. Tada sam rekao Terziću - „ako ga možeš dobiti, uzimaj ga naglavačke“! Ibanjez je završio u Zvezdi, dobro je igrao i srpski klub je kasnije zaradio na tom transferu.

n Još neki primer?

- Sećam se situacije oko Samira. Terzić me je i za Samira pitao šta mislim o njemu i da li je Dinamo već dogovorio dolazak na „Maksimir“. Rekao mi je - „ako je tako, ja se povlačim, neću se petljati. Da nije, krenuo bih u akciju“. To je obostrani respekt - naglašava Mamić.

Luka Modrić

AP

Luka Modrić, Foto: AP

Razumem Luku što mi se ne javlja

I dalje se Mamiću niko ne javlja iz hrvatske reprezentacije, da ga pita bar za zdravlje. Tvorac Dinama ali i hrvatske reprezentacije, samo odmahuje glavom i ponavlja: „Razumem ih, ne smeju“!

A, da li se javio bar Luka Modrić, da se pohvali s nagradama za najboljeg igrača Evrope i sveta?

- Nije okrenuo telefon, ali vam opet kažem, razumem ga. On je neviđeni spotrista i čudesan čovek. U ovom trenutku je izabrao ćutnju. I to jeste pravi Luka Modrić. On govori na terenu. On zna da se ja veselim njegovim nagradama.