Nemanja Vidić završio karijeru!

A. P. | sport 2016-01-29 13:12:48 2016-01-29 13:12:48

Nemanja Vidić je objavio da je završio profesionalnu karijeru!

Profimedia

Kako se navodi na sajtu Mančester Junajteda, njegovog bivšeg kluba, gde je stekao status fudbalske legende, Vidić je odlučio da završi karijeru u 34. godini!

 

"Došlo je vreme da okačim kopačke o klin. Povrede koje sam imao poslednjih godina uzele su danak. Želeo bih da zahvalim svima saigračima, menadžerima i zaposlenima u klubovima gde sam igrao i sa kojima sam sarađivao. Želim da im se zahvalim, kao i fanovima na podršci tokom svih ovh godina", naveo je Vidić.

 

Nemanja Vidić je rođen 21. oktobra 1981. u Titovom Užicu. Kao dečak je igrao za užičke klubove Jedinstvo i Slobodu pre nego što je došao u Crvenu Zvezdu.

 

U Zvezdi je odigrao 67 utakmica i postigao 12 golova. Proveo je i jednu sezonu na pozajmici u Spartaku iz Subotice, za koji je odigrao 27 mečeva i postigao šest golova.

Posle Crvene Zvezde započinje međunarodnu karijeru. Odlazi u moskovski Spartak gde je ostao dve godine i odigrao 39 utakmica (postigao četiri gola). Iz Moskve se seli u Mančester, gde ostaje osam sezona.

Odigrao je ukupno 211 utakmica u dresu Junajteda i postigao 15 golova. Poslednje dve godine proveo je u dresu milanskog Intera, za koji je imao tek 23 nastupa uz jedan postignuti pogodak. Za reprezentaciju je odigrao 56 utakmica i postigao dva gola.

 

JUNAJTED ODAO PRIZNAJNJE VIDIĆU: NAJUSPEŠNIJI SI NAŠ IGRAČ

Mančester Junajted je, u danu kada je srpski fudbaler Nemanja Vidić objavio kraj karijere, podsetio da je nekadašnji kapiten procentualno najuspešniji igrač u istoriji kluba.
Vidić je, u konkurenciji fudbalera koji su odigrali više od 100 utakmica za Junajted, imao 68 odsto pobeda kada je bio u sastavu.

On je po tom kriterijumu ispred Dimitra Berbatova (67,79 odsto), Karlosa Teveza (67,68), Džonija Evansa (66,67) i bivšeg golmana Edvina van der Sara (66,54).
Njegov rekord mogu da ugroze, istina ne baš lako, sadašnji fudbaleri Junajteda Majkl Kerik (65) i Vejn Runi (63,91).

Vidić je za klub sa Old Traforda od januara 2006. do leta 2014. godine odigrao 300 utakmica, postigao 21 gol i postao jedan od najboljih defanzivaca sveta.

Sa Junajtedom je osvojio pet titula u Premijer ligi, Ligu šampiona i FIFA Svetsko prvenstvo za klubove.
Dva puta je proglašen za najboljeg igrača Premijer lige i Evrope u izboru kolega (2009. i 2011).

VUČIĆ: PONOSAN SAM NA VIDIĆA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je ponosan na nekadašnjeg fudbalskog reprezentativca Srbije Nemanju Vidića i poželeo mu mnogo uspeha u budućnosti.

"Ponosan sam na našeg Nemanju Vidića, koji je dostojanstveno predstavljao Srbiju i želim mu mnogo uspeha u budućnosti, čime god se bavio", poručio je Vučić na svom Tviter nalogu.
Iako se poslednjih dana spekulisalo da će posle Intera preći u Bajern iz Minhena ili u američku MLS ligu, Vidić je ipak doneo odluku o penzionisanju.

 

Expand player
Pogledajte više