Nemanja Vidić
Profimedia
Nemanja Vidić
Oproštaj legende: Nemanja Vidić, Foto: Profimedia

Kako se navodi na sajtu Mančester Junajteda, njegovog bivšeg kluba, gde je stekao status fudbalske legende, Vidić je odlučio da završi karijeru u 34. godini!

 

"Došlo je vreme da okačim kopačke o klin. Povrede koje sam imao poslednjih godina uzele su danak. Želeo bih da zahvalim svima saigračima, menadžerima i zaposlenima u klubovima gde sam igrao i sa kojima sam sarađivao. Želim da im se zahvalim, kao i fanovima na podršci tokom svih ovh godina", naveo je Vidić.

 

Nemanja Vidić je rođen 21. oktobra 1981. u Titovom Užicu. Kao dečak je igrao za užičke klubove Jedinstvo i Slobodu pre nego što je došao u Crvenu Zvezdu.

 

U Zvezdi je odigrao 67 utakmica i postigao 12 golova. Proveo je i jednu sezonu na pozajmici u Spartaku iz Subotice, za koji je odigrao 27 mečeva i postigao šest golova.

Nemanja Vidić
Žuti karton posle okršaja sa Riberijem: Nemanja Vidić, Foto: Profimedia

Posle Crvene Zvezde započinje međunarodnu karijeru. Odlazi u moskovski Spartak gde je ostao dve godine i odigrao 39 utakmica (postigao četiri gola). Iz Moskve se seli u Mančester, gde ostaje osam sezona.

Nemanja Vidić
Drogba mu je bio jedan od najvećih protivnika: Nemanja Vidić, Foto: Profimedia

Odigrao je ukupno 211 utakmica u dresu Junajteda i postigao 15 golova. Poslednje dve godine proveo je u dresu milanskog Intera, za koji je imao tek 23 nastupa uz jedan postignuti pogodak. Za reprezentaciju je odigrao 56 utakmica i postigao dva gola.

 

Nemanja Vidić
U dresu Crvene Zvezde: Nemanja Vidić, Foto: Profimedia

JUNAJTED ODAO PRIZNAJNJE VIDIĆU: NAJUSPEŠNIJI SI NAŠ IGRAČ

Mančester Junajted je, u danu kada je srpski fudbaler Nemanja Vidić objavio kraj karijere, podsetio da je nekadašnji kapiten procentualno najuspešniji igrač u istoriji kluba.
Vidić je, u konkurenciji fudbalera koji su odigrali više od 100 utakmica za Junajted, imao 68 odsto pobeda kada je bio u sastavu.

On je po tom kriterijumu ispred Dimitra Berbatova (67,79 odsto), Karlosa Teveza (67,68), Džonija Evansa (66,67) i bivšeg golmana Edvina van der Sara (66,54).
Njegov rekord mogu da ugroze, istina ne baš lako, sadašnji fudbaleri Junajteda Majkl Kerik (65) i Vejn Runi (63,91).

Vidić je za klub sa Old Traforda od januara 2006. do leta 2014. godine odigrao 300 utakmica, postigao 21 gol i postao jedan od najboljih defanzivaca sveta.

Sa Junajtedom je osvojio pet titula u Premijer ligi, Ligu šampiona i FIFA Svetsko prvenstvo za klubove.
Dva puta je proglašen za najboljeg igrača Premijer lige i Evrope u izboru kolega (2009. i 2011).

VUČIĆ: PONOSAN SAM NA VIDIĆA

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je ponosan na nekadašnjeg fudbalskog reprezentativca Srbije Nemanju Vidića i poželeo mu mnogo uspeha u budućnosti.

"Ponosan sam na našeg Nemanju Vidića, koji je dostojanstveno predstavljao Srbiju i želim mu mnogo uspeha u budućnosti, čime god se bavio", poručio je Vučić na svom Tviter nalogu.
Iako se poslednjih dana spekulisalo da će posle Intera preći u Bajern iz Minhena ili u američku MLS ligu, Vidić je ipak doneo odluku o penzionisanju.

 

Komentari (2)

Deniro

29.01.2016 13:29

Kamo srece da se penzionisao odmah posle Mancestera, a ne da se bruka i ponizava u Italiji...

Teodora

29.01.2016 22:47

Opet, i ovde vučić! Ponosan na vidića! Od danas mi se i vidić ogadio zbog vučića!!! Može li nešto u ovoj idiotskoj državi da prođe bez vučića!!!!?????? Ako može, daj da vidimo, inače....je....ti i državu i vučića i vidića.....