Video-tehnologija
AP
Video-tehnologija

AP

Video-tehnologija, Foto: AP

Na fudbalskim terenima širom Srbije još dugo nećemo videti VAR (video asistet referi) sistem. I ima mnogo razloga što je to tako. Neke od njih je za „Alo!“ objasnio Darko Ramovš, generalni sekretar Zajednice fudbalskih klubova Superlige i Prve lige Srbije. I njegovo izlaganje je više nego logično.

Darko Ramovš

M. Metlaš

Darko Ramovš, Foto: M. Metlaš

- Nemoguće je trenutno kod nas uvesti VAR tehnologiju. Finansijski je tako nešto veoma zahtevno. Čak i da Zajednica ima sredstava za tako nešto ili da se ona obezbede uz pomoć sponzora, Saveza, države ili na neki drugi način, naši stadioni nemaju infrastrukturu - počeo je priču čovek koji je nekada bio i internacionalac u Nemačkoj.

Da li možete da nam dočarate o kojim je ciframa reč?

- Daću vam primer poljske lige, gde je VAR je implementiran. Oni imaju svoju produkciju, reportažno vozilo, pokrivaju sve utakmice. Njih samo održavanje košta oko 1,2 miliona evra na godišnjem nivou. Za nas je to nemoguće.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

Šta još „koči“ VAR u Srbiji?

- Ajde i to da kažemo, ovaj sistem nije svuda zaživeo, a pokazao je i neke slabosti. Da, on donosi dosta dobrih stvari, ali ne može on protiv nekih banalnih činjenica. Pa mi na stadionu nemamo svuda jak signal interneta. A kada je tako, nema mogućnosti da se signal brzo distribuira do sudijske sobe. Ima tu mnogo operativnih stvari. Opet se vraćam na obezbeđenje sopstvene produkcije. Mi imamo odličnu saradnju sa „Arena sportom“, ali ta TV kuća može da prenosi četiri utakmice tokom vikenda. A mi bismo morali da obezbedimo osam prenosa kako bismo obezbedili finansiranje.

Dobro, ali, evo, Hrvati su odlučili da ga uvedu. Koliko će morati da prođe vremena da bi VAR stigao među Srbe?

- Zajednica jeste mesto gde treba da se priča na ovu temu. Ali ponavljam, ne raspolažemo finansijama. To je jedan faktor. Sigurno da će se stvari poboljšati gradnjom novih stadiona. Čujemo i da ćemo dobiti nacionalni stadion, a da će se renovirati postojeći. Tada će se otvoriti mogućnost da se razvije VAR projekat.

Nismo pričali o gol-tehnologiji

Ako ne može VAR u Srbiji, da li može da se primeni gol-tehnologija?

- Nju je lakše implementirati. Nismo o tome još pričali u Zajednici. Ali to bi bilo lakše.

A kada taj momenat dođe, VAR tehnologija će morati da se primeni na svim stadionima?

- Suviše je to velili projekat da se radi separatno. Potrebno je da se dobije i saglasnost da bismo dobili dozvole onih koji brinu o pravilima fudbalske igre. Čini mi se da je u ovom momentu i samom VAR-u u Srbiji dato previše poslova. Nije on prevashodan za naš fudbal. Imamo probleme koji su naši, a evropske lige se bave stvarima kojima ćemo se mi baviti tek za deset ili 15 godina. Mi prvo moramo da rešimo probleme sa terenima, stadionima, uslovima.

Dakle, to su prioriteti Zajednice?

- To je jednostavno i jasno. Ako imamo sistem po kojem biramo, onda prvo moramo da imamo kvalitetne podloge na terenu, grejanje, stadione koji mogu da omoguće gledaocima da se ugodno osećaju, pa tek onda VAR dolazi u fokus - zaključio je Ramovš.