SRBI HARAJU SVETOM! Pet naših košarkaša koji imaju sezonu iz snova!
Foto: Tanjug

Ne kaže se bez razloga da je Srbija zemlja košarke.

Bližimo se raspletu košarkaške sezone u ligama širom sveta. Sada kreće ono najvažnije, borba za trofeje, a Srbi će imati veliku ulogu.

U dosadašnjem delu sezone brojni naši igrači su briljirali, a mnogi od njih su pomerili sopstvene granice i nalaze se u samom svetskom vrhu igre pod obručima.

Nikola Jokić

Šta reći o čoveku koji je glavni kandidat za MVP nagradu u NBA ligi. Nikola Jokić je prosto fenomenalan i to dokazuje iz godine u godinu.

As Denvera je odigrao svaki meč u regularnom delu sezone i daleko je najbolji igrač Nagetsa. Džoker je praktično sam predvodio svoj tim do trećeg mesta na Zapadu i plasmana u plej-of. 

Jokić prosečno beleži 26.4 poena, 10.8 skokova i 8.3 asistencije po meču. Iako je Denver prilično limitirana ekipa, zahvaljujući Jokiću uspeli su da se ponovo nađu u plej-ofu.

Nikola je pravi primer pleja u telu centra. Veliki broj napada Nagetsa završava se preko njega. Ima neverovatan pregled igre i prava je noćna mora za protivničke centre. Njegov osećaj za pas je impresivan, a ne libi se ni da preuzme odgvornost, pa je tako često pogađao šuteve za pobedu. 

Veliki je favorit da postane najbolji igrač u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu čime bi postao prvi srpski igrač kojem je to pošlo za rukom. 

Vasilije Micić

Vasa je najzaslužniji za plasman Efesa na Fajnal for Evrolige. Ponovo je on bio dirigent u ekipi Ergina Atamana.

Turski tim je nešto slabije započeo ovu sezonu, ali su pravu formu pronašli kada je bilo najpotrebnije, a pokretačka snga bio je upravo Micić.

O tome kako je Micić igrao, dovoljno svedoči podatak da se našao u idelanoj petorci Evrolige.  

On je ove sezone prosečno beležio 16,3 poena, 4,8 asistencija, 2,6 skokova i 1,2 ukradene lopte uz indeks korisnosti 17.

U tandemu sa Šejnom Larkinom najveća je opasnost po koš rivala i kada su njih dvojica raspoloženi za igru, teško da neko može ozbiljnije da im se suprotstavi.

Bogdan Bogdanović

Bogdan Bogdanović će po prvi put u karijeri igrati u plej-ofu NBA lige. Nekadašnji košarkaš Partizana je napustio Sakramento Kingse i prešao u Atlanta Hokse, što se ispostavilo kao odličan potez.

Iako je jedno vreme imao problema sa povredom, nalazi se u odličnoj formi. Prosečno beleži 16.4 poena, 3.6 skokova i 3.3 asistencije po utakmici. Najviše se oslanja na šut, a procenat pogođenih trojki mu je 43.8 odsto. 

SRBI HARAJU SVETOM! Pet naših košarkaša koji imaju sezonu iz snova!

EPA/Erik S. Lesser

 

U Atlanti ima znantno više prostora nego što je to bio slučaj u Kingsima i deluje da će igrati sve bolje i bolje. S obzirom na Bogdanovićev karakter, jasno je da će biti jedan od ključnih igrača Hoksa u predstojećem plej-ofu.

Vladimir Lučić

Vladimir Lučić ima iza sebe sezonu iz snova. Uprkos brojnim povredama koje ga prate tokom čitave karijere, bivši košarkaš Partizana je sjajan u dresu Bajern Minhena.

I Lučić je, baš kao i Micić, član prve petorke Evrolige. Italijanski stručnjak Andrea Trinkijeri mu je dao slobodu, a krilni košarkaš reprezentacije Srbije mu se odužio odličnim igrama. 

Lučić je u proseku beležio 13.6 poena i 4.8 skokova i bio je jedan od najvažnijih igrača svoje ekipe koja je takmičenje završila u četvrtfinalu Evrolige, pošto su poraženi od Armanija. 

SRBI HARAJU SVETOM! Pet naših košarkaša koji imaju sezonu iz snova!

Foto: EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

 

U trećem meču plej-of serije sa Olimpijom iz Milana, srpski reprezentativac upisao je rekord karijere postigavši 27 poena.

Ove sezone je dva puta dobio priznanje za najboljeg igrača nedelje u elitnom košarkaškom takmičenju.

Aleksej Pokuševski

Aleksej Pokuševski predstavlja budućnost kako srpske, tako i svetske košarke.

Bila je ovo njegova ruki sezona u NBA ligi, u kojoj je, nastupajući za Oklahomu nagovestio da je pred njim blistava karijera.

Oklahoma je ove sezone "žrtvovala rezultat", te su šansu dali mladim igračima poput Pokuševskog. 

Popularni Poku ima 19 godina, nastupio je na 45 mečeva, uz proseke od 8,2 poena, 4,7 skokova i 2,2 asistencije po meču.

SRBI HARAJU SVETOM! Pet naših košarkaša koji imaju sezonu iz snova!

Tanjug/Ap

 

Nakon prve sezone u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu Pokuševski je ostavio odličan utisak, a o tome svedoči i doček koji su mu priredili u Novom Sadu

Do rekorda karijere stigao je protiv Los Anđeles Klipersa, kada je ubacio 29 poena. 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading