Ameri nisu bili dopingovani!

D. Nikolić | sport 2016-08-23 22:40:12 2016-08-23 22:40:12

Priznajte i sami, koliko vas je posle meča finala košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama pomislilo: „Lako je bilo Amerikancima da nas pobede sa 30 razlike kada su svi dopingovani.“ Da bismo otkrili da li američke zvezde podležu pravilima koja važe za ostale sportiste, „Alo!” je zatražio i dobio odgovore iz FIBA i naše Antidoping agencije.

profimedia

Prema njihovim rečima, tvrdnja da Amerikanci ne podležu doping pravilima i da se ne testiraju na velikim takmičenjima, jer američka košarkaška federacija garantuje za njih nema apsolutno nikakvu vezu sa istinom.

- Članovi svih timova koji su učestvovali na Svetskom prvenstvu u košarci 2014. testirani su i pre takmičenja i tokom takmičenja u Španiji. Tako se radi i sada. Pored obaveznih testova koji su predviđeni (saradnjom FIBA i Svetske antidoping agencije, a koji su sprovođeni i pre i tokom ovog turnira), Košarkaška asocijacija SAD je svoje reprezentativce podvrgla dodatnim testiranjima pred to takmičenje, a ta testiranja obavila je Antidoping agencija Sjedinjenih Američkih Država - objasnio je za „Alo!“ Sajmon Vilkinson, koordinator za komunikacije svetske kuće košarke.

Stav u vezi sa ovom temom dala je i Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS):
- Pošto smo dobili veliki broj pitanja u vezi sa doping kontrolom američkih sportista, nakon finalne utakmice između SAD i Srbije želimo da potvrdimo da su američki košarkaši testirani isto koliko i naši, da su testirani pred takmičenje i da su testirani unutar NBA lige. Od osnivanja Svetske antidoping agencije, 1999. godine, tačnije od Olimpijskih igara u Sidneju svi američki sportisti se testiraju isto kao i svi ostali sportisti. Danas postoji Svetski antidoping kodeks, prihvaćen i ratifikovan od strane svih država sveta i samim tim su pravila ista za sve.

Mnogima je teško da poveruju da neko posle dvonedeljnog takmičenja dođe i ubacuje kao od šale trojke sa skoro osam metara, ali Kevin Durent, koji je upravo to radio našim „orlovima” u finalu, redovno je testiran na nedozvoljene supstance. I nikada u njemu nije pronađen trag neke od njih.

Iz naše agencije stiglo je i dodatno objašnjenje:
- Doping kontrolori Antidoping agencije Republike Srbije su testirali najbolje američke košarkaše više puta. Radili smo to na Olimpijskim igrama u Londonu, kada je među ostalima testiran i Kevin Durent. Inače, USADA (Antidoping agencija SAD) ima jedan od najrespektabilnijih programa doping kontrole na svetu. Poznati su po procesima vođenim protiv Merion Džons i Lensa Amstronga, verovatno najvećih sportista koje su ikad imali.

Sve se beleži u „biološkom pasošu”

U saradnji sa brojnim nacionalnim antidoping institucijama FIBA je formirala „sportske biološke pasoše”, uzimajući uzorke krvi i urina košarkaša iz svih reprezentacija koje se nadmeću na velikim takmičenjima. Košarkaše su, pred i tokom nastupa u Riju, testirali Svetska kuća košarke i, odvojeno, Svetska antidoping agencija. Amerikanci nisu nijednom bili izuzeti iz ovih testiranja, čak su obavili i dodatna, o svom trošku.

Expand player
Pogledajte više