Ništa nedozvoljeno, samo je majstor: Kevin Durent
profimedia
Ništa nedozvoljeno, samo je majstor: Kevin Durent

profimedia

Ništa nedozvoljeno, samo je majstor: Kevin Durent, Foto: profimedia

Prema njihovim rečima, tvrdnja da Amerikanci ne podležu doping pravilima i da se ne testiraju na velikim takmičenjima, jer američka košarkaška federacija garantuje za njih nema apsolutno nikakvu vezu sa istinom.

- Članovi svih timova koji su učestvovali na Svetskom prvenstvu u košarci 2014. testirani su i pre takmičenja i tokom takmičenja u Španiji. Tako se radi i sada. Pored obaveznih testova koji su predviđeni (saradnjom FIBA i Svetske antidoping agencije, a koji su sprovođeni i pre i tokom ovog turnira), Košarkaška asocijacija SAD je svoje reprezentativce podvrgla dodatnim testiranjima pred to takmičenje, a ta testiranja obavila je Antidoping agencija Sjedinjenih Američkih Država - objasnio je za „Alo!“ Sajmon Vilkinson, koordinator za komunikacije svetske kuće košarke.

Dopingovanje

Alo!

Dopingovanje, Foto: Alo!

Stav u vezi sa ovom temom dala je i Antidoping agencije Republike Srbije (ADAS):
- Pošto smo dobili veliki broj pitanja u vezi sa doping kontrolom američkih sportista, nakon finalne utakmice između SAD i Srbije želimo da potvrdimo da su američki košarkaši testirani isto koliko i naši, da su testirani pred takmičenje i da su testirani unutar NBA lige. Od osnivanja Svetske antidoping agencije, 1999. godine, tačnije od Olimpijskih igara u Sidneju svi američki sportisti se testiraju isto kao i svi ostali sportisti. Danas postoji Svetski antidoping kodeks, prihvaćen i ratifikovan od strane svih država sveta i samim tim su pravila ista za sve.

Mnogima je teško da poveruju da neko posle dvonedeljnog takmičenja dođe i ubacuje kao od šale trojke sa skoro osam metara, ali Kevin Durent, koji je upravo to radio našim „orlovima” u finalu, redovno je testiran na nedozvoljene supstance. I nikada u njemu nije pronađen trag neke od njih.

Nedozvoljene supstance

profimedia

Nedozvoljene supstance, Foto: profimedia

Iz naše agencije stiglo je i dodatno objašnjenje:
- Doping kontrolori Antidoping agencije Republike Srbije su testirali najbolje američke košarkaše više puta. Radili smo to na Olimpijskim igrama u Londonu, kada je među ostalima testiran i Kevin Durent. Inače, USADA (Antidoping agencija SAD) ima jedan od najrespektabilnijih programa doping kontrole na svetu. Poznati su po procesima vođenim protiv Merion Džons i Lensa Amstronga, verovatno najvećih sportista koje su ikad imali.

Sve se beleži u „biološkom pasošu”

U saradnji sa brojnim nacionalnim antidoping institucijama FIBA je formirala „sportske biološke pasoše”, uzimajući uzorke krvi i urina košarkaša iz svih reprezentacija koje se nadmeću na velikim takmičenjima. Košarkaše su, pred i tokom nastupa u Riju, testirali Svetska kuća košarke i, odvojeno, Svetska antidoping agencija. Amerikanci nisu nijednom bili izuzeti iz ovih testiranja, čak su obavili i dodatna, o svom trošku.

Komentari (4)

Uros

24.08.2016 21:40

Kakav doping i gluposti..jednostavno drugi odnos i ka treningu i ka svemu...

Bane

24.08.2016 23:34

Merion Džons i Lensa Amstronga nisu testirali pa utvrdili doping nego su drugi propevali za njih i tada su potvrdili testom.Amstrong ne bi znao brzinu da prebaci na biciklu da nije koristio doping.

Ivan

25.08.2016 17:35

Marion Jones je osvojila 5 medalja u Sydenyu 2000. godine. Priznanje za dugogodišnje uzimanje nedozvoljenih steroida je bilo 2007. godine. Ne zna šta su radile sve te silne agencije 2000., 2001.... A od tada se promenila tehnologija itekako. Stvar je u boljem zataškavanju novih sredstava koja ni nisu na listi nedozvoljenih.

Ivan

25.08.2016 17:46

Osim toga trice Kevina su najmanje problematične. Dobar igrač, šuter. Nego to su neprirodno nabildani igrači koji pokazuju nadljudsku snagu, veliku agresivnost i izdržljivost. Kao da se takmičiš sa zverima u kavezu kojima se svaki prekršaj ne sudi. Onda se neki igrači iz suprotnog tima u****u jer nisu do tada tako igrali. I nabije se razlika. Đorđević je trebao više stavljati Jokića (možda Nedovića) u finalu koji je u prvoj utakmici s takvom lakoćom zabijao. Trebala je biti taktika kao iz prve.