Top osam više nije san!

N. Todorović | sport 2017-01-25 21:49:49 2017-01-25 21:49:49

Zvezda među osam najboljih! to više nije ludo i nerealno očekivanje neobjektivnih navijača crveno-belih.

Profimedia

Posle izuzetno značajne pobede nad Baskonijom u gostima u utorak uveče (87:69), ratnici Dejana Radonjića već večeras nastavljaju veliku trku za mesto u plej-ofu renoviranog i nikada jačeg evropskog klupskog takmičenja.

Bez Dangubića 14 dana!

Prema informacijama kojima raspolaže Dejan Radonjić, crveno-beli će i dalje biti bez pomoći Nemanje Dangubića.

- Što se tiče Nemanje Dangubića, više je naša želja bila da odsustvuje samo nekoliko dana, ali je nakon detaljnih pregleda u opticaju pauza od oko 14 dana, možda i kraće. Narednih dana imaće nove detaljne preglede, pa će se znati koliko će trajati njegovo odsustvo. Mnogo nam je bitno zdravlje igrača i da se vrati u pogon na pravi način - rekao je Radonjić.

Posle 19 odigranih kola u Evroligi, košarkaši Crvene zvezde imaju 11 pobeda! Pravo s Aerodroma „Nikola Tesla”, a posle neprospavane noći koju su proveli u putu iz Baskije do glavnog grada Srbije, zvezdaši su se okrenuli ka novom cilju i novoj operaciji pod radnim nazivom „kako skinuti skalp Panatinaikosu, još jednom bivšem šampionu Evrope“. Trener Dejan Radonjić nije odavao utisak čoveka koga trese euforija.

- Protiv Baskonije sam najzadovoljniji kako smo odigrali i tu se analiza završava. Postoji velika opterećenost koja nije naivna i uopšte nije u vezi sa samim terenom. Odmah posle Baskonije smo bez spavanja stigli u Beograd i po završetku utakmice počeli pripreme za PAO. Pokušaćemo da sprečimo da sve što se dešavalo utiče na kvalitet naše igre i daćemo sve od sebe da pobedimo Panatinikos, iako to neće biti nimalo lako. Iscedićemo i poslednji atom snage da budemo bolji u tom duelu - rekao je Radonjić.

Dejo sa koferom u ruci pred novinare 

Usled vremenskih (ne) prilika, putovanje crveno-bele ekspedicije iz Španije se odužilo. Zbog toga je Dejan Radonjić pred sprske novinare stigao sa prtljagom. Kako su igrči proveli noć između utorka i srede, svedo- če fotografije sa aerodroma, gde su junaci trijumfa u dvorani „Fernando Buesa“ spavali na klupama!

Atinski zeleni su savladali vaš tim u prvom delu Evrolige?

- Panatainiokos je višestruki prvak Evrope. Godinama pokušava da opet dođe do tog nivoa, napravio je kvalitetan tim i doveo je dobra pojačanja. U Atini su nas nadigrali i bili mnogo bolji od nas, a sada su jači za Džejmsa, Gabrijela i Đentila. Sa klupe ih predvodi izvanredni Ćavi Paskval, koji je već osvojio Evroligu. Vrhunska su ekipa, a zahtevaju drugačiji pristup od Baskonije.

Zvezda je u seriji od šest pobeda?

- Veoma je teško ponavljati dobre partije na ovom nivou u kratkim intervalima. Navijači treba da razmišljaju navijački, sa željama i snovima, a videćemo šta je realno. Prošli smo manje od pola puta do kraja sezone. Imamo još 11 izazova u Evroligi. Moramo biti zadovoljni, dobro je što igramo dobro i što pobeđujemo. Tenzija? Ne znam ko je oseća, spremamo se samo za PAO. Nema nikakve razlike, to je moj osećaj, a želje i snovi neka se sanjaju. Jasan je ambijent, ali ostaću tvrd pri stavu da ću o učinku pričati tek nakon ligaškog dela Evrolige.

Kakav utisak imate kada pogledate tabelu u ovom trenutku?

- U vrhu su očekivane ekipe. Ako bilo ko misli da ćemo pobediti PAO zato što smo pobedili Baskoniju, to nije sport. Nema robota, jedno je matematika, drugo košarka. Mi smo ušli gde niko nije očekivao, a u završnici će biti najbolji timovi. Biće i važnijih mečeva od Panatinaikosa i Efesa ove sezone. Po igrama, na- činu ponašanja i pobedama se ne pravi ambijent da mi nešto nećemo, mi hoćemo, ali okolnosti nisu nimalo jednostavne i još će sve ovo da traje. Možda nam je ovo i najteži ciklus utakmica do sada - jasan je Radonjić.

Muta Nikolić, Foto: Marko Metlaš

Muta Nikolić: Grci nemaju šta da traže

- Crvena zvezda je sada jasno nagovestila da želi u četvrtfinale. Oni, bre, nisu dali Baskoniji da igra, napravili su od njih razbijenu bandu, Španci nisu postojali na terenu. Zvezda igra na energiju, Zvezda želi pobede, Zvezda je gladna trofeja. Svaki igrač ponaosob je odličan. Tako se nosi dres svog kluba, svi ćute, rade svoj posao i izgaraju za tim. Da ne malerišemo, u top 8 idemo sigurno. Meč sa Panatinaikosom će biti dosta težak, mada, mislim da Grci nemaju šta da traže u Beogradu, jer se igra pred našom publikom. Sjajno bi bilo za srpsku košarku da se nađemo na fajnal foru.

Milan Gurović, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Milan Gurović: PAO se neće dobro provesti

- Fenomenalan pristup, svaki igrač ima svoju ulogu. Nije Sito Alonso pogre- šio kada je rekao da Crvena zvezda trenutno igra najbolju košarku u Evropi. Apsolutno je u pravu. Kada bi danas počeo fajnal for, Zvezda bi ga osvojila. Top 8 je realan domet, iako verujem da svi, od igrača i trenera do navijača, potajno veruju u plasman na fajnal for. Treba ići korak po korak, prvo Panatinaikos, koji se neće dobro provesti, posle da pobedimo Efes i Uniks. Nadam se da će sve biti u redu.

Stefan Karadžić, Foto: Profimedia

Stevan Karadžić: Zvezda igra najbolje u Evropi

- Crvena zvezda igra najbolju košarku u Evropi i mislim da ovaj rezultat nije iznena- đenje. Bez obzira na pakleni ritam, motivacija je na visokom nivou, samopouzdanje košarkaša takođe, a velike pohvale idu i na račun stručnog štaba. Odbrana je najbolja, paradigma odbrambednog igrača je, recimo, Stefan Marković, a Zvezda ima takvih deset u timu! Sa ovakvom igrom jasno je da mogu svakoga da pobede. Smatram da mogu u top 8, posle zavisi sa kim će se ukrstiti. Samo da ih zaobiđu povrede. Sledi Panatinaikos, koji igra baš jako. Zbili su redove, pobeđuju, a i prekaljena su ekipa koja zna da igra ovakve mečeve. Zvezda, uz podršku „delija”, ima šanse da trujumfuje ako dobije bitku pod košem.

Aleksandar Trifunović: Ma ovo je sjajno!

- Šta reći! Svaka izjava osim da je Crvena zvezda sjajna je bespotrebno filozofiranje. Uživam u igri crvenobelih.

 

Raspored do kraja

26. januar
C. zvezda - Panatinaikos

3. februar
C. zvezda - Efes

10. februar
CSKA - C. zvezda

23. februar
C. zvezda - Galatasaraj

3. mart
C. zvezda - Bamberg

10. mart
Real - C. zvezda

16. mart
Milano - C. zvezda

22. mart
C. zvezda - Olimpijakos

24. mart
Barselona - C. zvezda

31. mart
C. zvezda - Uniks

7. april
Darušafaka - C. zvezda

 

Expand player
Pogledajte više