ON JE BIO ODGOVOR NA SVA PITANJA Priča o buntovniku iz Hemptona koji nikoga nije ostavio ravnodušnim
Foto: EPA/EPA

Alen Ezail Ajverson. Njegova majka En ga je dobila sa samo 15 godina, a svog biološkog oca nije upoznao. Brigu o porodici preuzeo je Majkl Frimen, koji je kasnije indirektno postao glavni faktor Ajversonovog uspeha. Alen se na početku svoje sportske karijere bavio uglavnom američkim fudbalom, dok je košarka bila sekundarna zanimacija. Njegov život bio je izuzetno težak. Porodična kuća je plivala u kanalizaciji, a Ajverson je bežao od očiglednih problema. Preloman trenutak za njega se desio u njegovoj petnaestoj godini, kada je Frimen završio u zatvoru zbog dilovanja drogom, a briga o porodici je pala na njegova leđa.

On je tada budućnost video upravo u NFL - u, ali ga je još jedna tragedija odvukla na suprotnu stranu. Sa 18 godina završio je u zatvoru optužen za pokušaj ubistva. Ajverson i društvo su se potukli sa grupom belaca u jednoj kuglani, a tada je on navodno pogodio jednu devojku stolicom. Sud ga je osudio na pet godina zatvora i činilo se da bi mogla biti stavljena tačka na njegovu priču. Ipak, guverner je zbog nedostatka dokaza odlučio da ga pusti iz zatvora nakon četiri meseca.

Pred njim nakon toga nije bilo previše opcija, situacija je bila takva da bi pristao na bilo kakvu ponudu. I ona je stigla. Trener Tomspon sa Džordžtauna je na nagovor Alenove majke odlučio da mu pruži šansu i ponudi školarinu, što je Ajverson odmah prihvatio. Košarka je preko noći postala njegov izbor i naredni cilj je bio NBA liga.

 

 

- Želim da zahvalim treneru Tompsonu. Zato što mi je spasio život. Zato što mi je dao šansu kada niko drugi nije želeo. Svi su me jurili dok sam bio u školi. Fudbalski i košarkaški skauti. Kada se desio incident, svi su nestali. Nije bilo više nikoga da pita za mene. Moja majka je otišla do trenera Tompsona da moli za šansu. On mi je pružio. Večno sam mu zahvalan - rekao je on jednom prilikom.

Što se tiče Ajversonove koledž karijere, ona je bila izuzetno uspešna. Iako se "Hoje" nisu okitile prvim mestom za vreme njegovog boravka, Alen je postao rekorder po broju prosečno postignutih poena. Odlične partije tokom te dve godine dovele su ga u situaciju da bude prvi pik na NBA draftu.

U Filadelfiji su tražili nekoga ko će da izvuče tim iz letargije i dubioze sa kojom su se stopili i navijači. Dečko iz Hemptona je bio taj. Odmah u prvoj sezoni Ajverson je pokazao kakav je talenat i šta navijači mogu da očekuju. Titula rukija godine završila je u njegovim rukama, a on se iskristalisao kao vođa tima koji je predvodio u poenima, asistencijama i ukradenim loptama. Svoju slavu i ime u najjačoj ligi sveta on je dobio tog 12. marta 1997. godine, kada je ceo svet video minijaturu nad legendarnim Majklom Džordanom. Od te noći nije bio "klinac sa brojem tri u Fili", već Alen Ajverson - "Odgovor". Njihov međusobni duel označio je početak rata u trajanju od 13 utakmica. Džordan je odneo pobedu u njih sedam, dok je Ajverson bio bolji u šest. Ipak, igrač Filadelfije je u tim mečevima prosečno beležio 30 poena, dok je Džordan bio na 23.

 

 

O njegovim skorerskim sposobnostima dovoljno govori činjenica da je košgeterski nadigravao igrače poput Kobija Brajanta i Reja Alena. Čak četiri puta u svojoj karijeri je bio najbolji strelac najjače svetske košarkaške lige. Dolaskom legendarnog Lerija Brauna na klupu Seventisiksersa krenula je serija dobrih rezultata. Fila je u pet uzastopnih sezona nastupala u plej - ofu, a lider je naravno bio Ajverson. On je bio okružen sjajnim igračima zadatka, a poseban odnos je imao sa Eronom Mekijem, kog je smatrao svojim drugim ocem. Najbolja sezona u Ajversonovoj eri bila je 2000/01, kada su stigli do velikog finala. Regularna sezona završena je sa samo 26 poraza, ali ipak nisu imali snage da se izbore sa tada sjajnim Lejkersima predvođenim Šekilom Onilom i Kobijem Brajantom. Bilo je to prvo finale nakon 17 godina za Filadelfiju, ali su uspeli da stignu do samo jedne pobede. U pauzi između dve sezone krenule su nevolje za Ajversona. Prvo je tim napustio njegov prijatelj Meki, a onda je usledila i povreda šuterske ruke. Nakon oporavka on se pojavio sa rukavom, koji je kasnije postao trend među košarkašima. Ubrzo je Alen ostao i bez svog najboljeg prijatelja, koji je preminuo, a mnogi smatraju da je tada krenuo njegov psihički krah. Iako je beležio 33 poena u proseku, nije uspeo da odvede svoj tim u plej - of, te je trejd bio najrealnija solucija.

ON JE BIO ODGOVOR NA SVA PITANJA Priča o buntovniku iz Hemptona koji nikoga nije ostavio ravnodušnim

EPA

 

 

Javili su se Nagetsi, koji su u njemu videli idealnog saigrača za prvu zvezdu tima - Karmela Entonija. U prvoj sezoni su se očajno snašli i odmah naleteli na Popove Sparse, koji su ih rutinski izbacili. Naredna sezona je izgledala nešto bolje, ali u prvoj rundi su im stigli Lejkersi, koji su ih "pometlali". Usledio je novi trejd za njega i to u Pistonse. Tada je zavladalo mišljenje da je Ajverson "kancer" svakog tima. U prilog toj činjenici išao je podatak da su odmah nakon trejda Nagetsi stigli do finala, dok je Detroit ostao bez plej - ofa. Nakon Detroita desila se kratka epizoda u Memfisu, gde se nije zadržao dugo jer mu ego nije dozvoljavao da ulazi sa klupe.

ON JE BIO ODGOVOR NA SVA PITANJA Priča o buntovniku iz Hemptona koji nikoga nije ostavio ravnodušnim

EPA

 

 

Svoju NBA priču odlučio je da zaokruži tamo gde je i počeo - u Filadelfiji. Ovacije su bile ogromne. Navijači su opet imali priliku da gledaju svog "sina". Ipak, Ajverson nije igrao previše u drugom mandatu. Nakon dva meseca on se povukao zbog bolesti svoje četvorogodišnje ćerkice. Mnogi su smatrali da je to kraj njegove velike karijere, ali... Usledio je poziv iz Evrope, tačnije Evrokupa. Turski Bešiktaš mu je ponudio dvogodišnji ugovor vredan četiri miliona, što je Ajverson bez trunke razmišljanja prihvatio. Za turski tim odigrao je samo deset mečeva, nakon čega se vratio u Ameriku i zvanično se penzionisao.

Ajverson nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Njegova "uličarska" pojava vas je terala da ga mrzite ili volite. Između nije postojalo. Ipak, ne mogu mu se osporiti košarkaški kvalitet i nova dimenzija koju je doneo u ligu. Kako i sam reče, bila je to nezaboravna vožnja, a njegova životna priča poslužila je kao primer nade mnogim igračima. Ajverson je bio upravo to - "The Answer" na sva pitanja. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading