POČINJE SPEKTAKL U BUDIMPEŠTI Prvog dana Svetskog prvenstva u atletici nastupaju Vuleta, Gardašević, Bibić i kuglaši
AP Photo/Matthias Schrader

Odbrojavanju je došao kraj. Tačno 40 godina nakon prvog Svetskog prvenstva u atletici održanog u Helsinkiju, Budimpešta će po prvi put organizovati jedan ovakav događaj, najveći sportski u istoriji zemlje. 

Subota 19. avgust rezervisana je za veliko otvaranje u 18 časova, međutim program počinje već ujutru. 

Više od polovine srpskog tima izaći će na teren novog Nacionalnog atletskog centra u Budimpešti. Dakle, pet takmičara i takmičarki otvoriće šampionat, a prvi će to učiniti Asmir Kolašinac i Armin Sinančević u bacanju kugle. Od 10:30 počinju kvalifikacije, njih dvojica su smešteni u dve različite grupe, pa se nadamo da će obojica moći do finala. 

Armin je nacionalni šampion i u boljoj formi, Asmir vicešampion, neko sa ogromnim iskustvom sa velikih takmičenja i nikoga ne bi trebalo da iznenadi ukoliko ih budemo gledali i u večernjem terminu od 20:37 u finalu.

Atletičarke Srbije

Srpski atletski savez

 

 U jutarnjoj sesiji od 12:25 Ivana Vuleta i Milica Gardašević će u skoku udalj tražiti put do očekivanog finala. Dvostruka osvajačica bronzanih medalja sa Svetskih prvenstava (što su ujedno i dve od tri medalje koje Srbija ima na najvećoj svetskoj smotri atletike) svrstana je u red najvećih favorita u borbi za zlato i generalno je neko ko nas je navikao na uspehe. 

Plasman u finale koje je na programu u nedelju ne bi trebalo da bude upitan, baš kao ni Milici Gardašević, koja se takođe jako dobro kotira nakon zlata na Evropskim igrama ove godine. 

JOŠ JEDNO ZLATO ZA SRBIJU I Adriana Vilagoš je prvakinja Evrope

POČINJE SPEKTAKL U BUDIMPEŠTI Prvog dana Svetskog prvenstva u atletici nastupaju Vuleta, Gardašević, Bibić i kuglaši

TANJUG / DUSAN ANICIC/ bg

 

Niz sjajnih rezultata ove sezone Elzan Bibić će probati da produži u trci na 1500 metara. Kvalifikacije u jednoj od četiri grupe, konkretno trećoj, biće prva prepreka našem takmičaru na putu do završnice. On će na stazi istrčati u 19:20. 

Ne treba zaboraviti ni ostale sjajne takmičare i takmičarke u pomenutim disciplinama. U bacanju kugle uvek je tu prva zvezda Rajan Krauzer, dvostruki olimpijski pobednik i svetski rekorder. Ne treba zaboraviti ni Džoa Kovača, dvostrukog osvajača zlata na Svetskim prvenstvima, kao ni Toma Volša. 

Jamajčanka Akelija Smit biće glavni kandidat za najviše postolje u skoku udalj i konkurencija našim damama, baš kao i serija Amerikanki.

Od Jakoba Ingebrigtsena se najviše očekuje na 1500 metara, međutim tu su i takmičari koji su uspevali da ga ostave bez zlata prošle godine.

POČINJE SPEKTAKL U BUDIMPEŠTI Prvog dana Svetskog prvenstva u atletici nastupaju Vuleta, Gardašević, Bibić i kuglaši

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

 

Treba napomenuti da će prvog dana biti održana još tri finala pored onog u bacanju kugle. Ujutru od 8:50 u brzom hodanju na 20 kilometara za muškarce, ali i u za gledaoce mnogo atraktivnijim disciplinama na 10 hiljada metara za žene i u štafetnoj trci na 4x400. Naravno, sve to nakon prvobitnih kvalifikacija i u terminima od 20:55 i 21:49. 

Od kvalifikacionih bitaka izdvajamo i muške u sprintu na 100 metara koje počinju u 12:35. 

BONUS VIDEO: 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading