Mate Parlov u nedelju dobija spomenik u Fažani

alo.rs | sport 2018-01-05 00:14:58 2018-01-05 00:14:58

U nedelju u 11 sati, na ulazu u Šetalište Mate Parlova u Fažani, tačnije u parku između šetališta i Aleje masline, biće podignut spomenik Mate Parlovu, sportskoj legendi svetskog renomea, nedaleko od njegove porodične kuće.

Printscreen Youtube

Kako javlja "Glas Istre", tim povodom je je u prostorijama Opštine održana i konferencija za medije, kojoj je prisustvovao neuobičajeno veliki broj novinara s juga Istre.

- Spomenik je u bronzi, u prirodnoj veličini, a kako izgleda znaćete u nedjelju. To je iznenađenje. Odabrali smo datum 7. januara jer je na taj dan pre 40 godina Mate Parlov osvojio titulu WBC svetskog prvaka. Ta mu je titula bila poslednja koja mu je nedostajala da bi u potpunosti zaokružio svoju boksersku karijeru - rekao je Matko Parlov, sin bokserske ikone, koji je pred novinare izložio očeve pojaseve WBC prvaka.

Skulpturu boksera preminulog u leto 2008. godine je na inicijativu porodice Parlov i Opštine Fažana izradio akademski vajar Anto Jurkić, koji je radio i na drugoj i drugačijoj Parlovljevoj statui koju su naručili Hrvatski bokserski savez i porodica Parlov s namerom da je postave u Puli.

- Ni ja nisam video skulpturu, ali sam čuo da je monumentalna. Ponosni smo da smo živeli s čovekom koji je obeležio pulski, istarski i hrvatski sport - rekao je načelnik Opštine Fažana Radomir Korać i zahvalio sponzorima koji su omogućili Opštini da zaokruži finansijsku konstrukciju oko ovog projekta.

Pomoćnica načelnika Fažane Ada Damjanac podsetila je novinare da je Parlov u boksu postigao sve što se postići moglo, i amaterski i profesionalno, uključujući i osvajanje olimpijskog zlata.

- Mate je bio naš žitelj, u Fažani je i živeo i trenirao. A svi koji dođu u Fažanu rado će se prisetiti svih njegovih uspeha - rekla je Damjanac.

S obzirom na to da je za nedjelju najavljena kiša, svečanost kod spomenika biće kratka - rekla je Damjanac, a program će se potom brzo preseliti u Multimedijalni centar Opštine Fažana gde će biti izloženi rekviziti, pojasevi, medalje i pehari Mate Parlova, a biće prikazani i filmovi s njegovim borbama.

- Hvala Opštini Fažana koja nam je puno pomogla i napravila sve kako bi se ovaj spomenik postavio što pre. Otac je nakon smrti dobio i ulice i dom sportova i zvezdu u Opatiji, ali spomenik je najlepše i najveće od svih tih priznanja. Verujem da bi i on bio srećan - zaključio je Matko Parlov.

Na pitanje prisutnih novinara dokle se stiglo s postavljanjem spomenika u Puli, odgovorio je da je sada fokusiran na Fažanu, a da veruje da će se i u Puli naći zajedničko rešenje za lokaciju spomenika.

 

Expand player
Pogledajte više