Navijači Partizana poklonili crkveno zvono

Srna | sport 2016-06-25 16:30:04 2016-06-25 16:30:04

Navijači Partizana danas su u selu Banjska svešteniku Vučitrnske parohije Simi Čumburoviću predali crkveno zvono koje će biti postavljeno na zvoniku Crkve Svetog Nikole u tom mestu, izgrađene 1346. godine.

Profimedia.rs

- Ovo je veliki dan za sve parohijane, za sve nas koji smo se u porti ove crkve okupljali moleći se svevišnjem da nam podari mira i napretka - rekao je sveštenik Čumburović, zahvaljujući navijačima Partizana.

On je najavio da će crkveno zvono za dan-dva biti podignuto na zvonik, a da će uskoro obnovljena crkva i zvono biti osveštani.

Čumburović je podsetio da je jedna od najstarijih crkava na Kosovu i Metohiji nakon povlačenja srpske vojske i policije 1999. godine spaljena, a potom u tri navrata minirana.

Crkva je ponovo izgrađena sredstvima preostalih Srba i brojnih donatora, posebno Ministarstva za zajednice i povratak u privremenoj Vladi Kosova, koje je finansiralo izgradnju porušene i minirane crkvene priprate.

Sveštenik Čumburović je izrazio zahvalnost za obnovu crkve u ime 12 srpskih porodica od oko 200, koliko ih je do povlačenja vojske i policije živjelo u Banjskoj, koja je samo sedam kilometara udaljena od Kosovske Mitrovice.

Vođa navijača Partizana sa Kosova i Metohije Branislav Inić rekao je agenciji Srna da su navijači Partizana prihvatili inicijativu kosmetskog ogranka o prikupljanju sredstava za izlivanje crkvenog zvona za Crkvu Svetog Nikole u Banjskoj.

- Bilo je potrebno manje od mesec dana da prikupimo sredstva i dopremimo zvono do crkve - istakao je Inić, najavljujući veliku akciju prikupljanja odeće i obuće namenjenih Srbima u ugroženim i izolovanim sredinama na širem području Kosova i Metohije.

Expand player
Pogledajte više